2024. április 16., kedd

Az alkotói tehetség is öröklődik

Két új irodalomtörténeti témájú könyvet mutattak be a szabadkai tanítóképzőben

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében ma mutatták be Bíró Balog Tamás író, kutató és tanár két könyvét. Az egyik kiadvány Radnóti Miklós levelezését gyűjti össze, és Különben magyar költő vagyok címmel jelent meg a Jaffa Kiadónál. A szerzőtől megtudhattuk, hogy 15 év kutatómunkája tette lehetővé a levelek kötetbe rendezését. A mintegy 460 levél olyan személyes hangvételű darabokat tartalmaz, amelyek betekintést nyújtanak a tragikus sorsú költő szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerébe. Radnóti Miklós nemcsak a magyar irodalom legmeghatározóbb szereplőivel levelezett, hanem például kortárs francia és erdélyi alkotókkal is. Emellett a feleségén kívül több hölgyhöz is gyengéd szálak fűzték. Bíró Balog Tamás szerint ezeknek az adatoknak tudatában sokkal érdekesebb olvasni a Radnóti-életművet. Azt is megosztotta a közönséggel, hogy folytatásként közölni fogja Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni levelezését.

A szerző hatalmas vállalkozásának másik eredménye A keserű mosoly című könyv, amely Kosztolányi Ádám írásait gyűjti össze. A kutató a szabadkai könyvbemutatón elmondta, nem lehetett könnyű Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona egyetlen gyermekének lenni. Annak ellenére, hogy Kosztolányi Ádám számára adott volt az anyagi és az alkotói támogatás, életét kicsi korától kezdve – mai szemmel nézve – bulvárszereplőként élte le, mivel a korabeli lapok a Kosztolányi család minden lépéséről beszámoltak. Az akkori történelmi viszontagságokat, családi traumákat és a korabeli paparazzókat megelégelve Kosztolányi Ádám életének nagy részét emigrációban élte le. A kötet nem tartalmazza az összes írását, ám visszaemlékezéseiből nagyon sokat megtudhatunk az édesapjáról, József Attiláról és Karinthy Frigyesről is.

A két kötet tartalma rengeteg irodalmi sztereotípiát dönt le. A szerző ígérete szerint több kiadvány és tanulmány jelenik meg a jövőben ezekkel a témákkal kapcsolatban, ez utóbbi műfajban például egy Radnóti Miklós kapcsolatrendszerét taglaló tudományos értekezés. Bíró-Balogh Tamás a közönség kéréseire válaszolva kiemelte dr. Czeizel Endre gondolatát, amely szerint a tehetség öröklődik, és ezzel nemcsak a Kosztolányi-családra, hanem minden alkotó és gondolkodó emberre utalt.

A két kötet szerzőjével Dudás Róbert, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatója beszélgetett.