2024. április 23., kedd

Kortárs-díj Tóbiás Krisztiánnak

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Kortárs szerkesztői átadták az idei Kortárs-díjat, amelyet még a ’90-es években alapított a folyóirat szerkesztősége. Az elismerést olyan alkotó kaphatja meg, aki az adott évben publikált a lapban, és eddigi életműve, művészi teljesítménye alapján érdemes a díjra. A Kortárs-díjat az aktuális szerkesztőség tagjai ítélik oda. 2014 óta a három díjazott közül az egyik alkotó mindig képzőművész, az irodalom területéről pedig egy szépirodalmi és egy kritikai alkotó kapja meg.

Idén az elismerést kapták: Tóbiás Krisztián, Kemsei István, Nagy Árpád „Pika”.

A szépirodalom területén az első díjazottat, a csókai születésű Tóbiás Krisztiánt a fiatalabb írónemzedék figyelemre méltó költőjének nevezte laudációjában Pécsi Györgyi, a Kortárs versrovatának szerkesztője. Tóbiásnak eddig négy verseskötete jelent meg, a Kortársban a közelmúltban a szülőföldről írt megrendítő, remek esszéjét publikálták versei rendszeres közlése mellett. A szerkesztőség változatos, nívós és következetes alkotói munkássága elismeréseként ítélte neki a Kortárs 2018-as szépirodalmi díját.

Az életrajzi adatok szerint Tóbiás Krisztián 1997-től az újvidéki Képes Ifjúság című ifjúsági folyóirat rovatszerkesztője volt. 2001 óta Magyarországon él. 2006-ban jelent meg első önálló verseskötete ver/sec címmel a zEtna könyvkiadó gondozásában. 2008–2011 között a veszprémi Ex Symposion irodalmi folyóirat tördelője és grafikai szerkesztője, majd felelős szerkesztője. 2014-től a Balatonfüreden megjelenő Tempevölgy folyóirat felelős-, majd 2015-től főszerkesztője. A 2014-ben alapított Sava Babić műfordítói díj alapító tagja 2014-től a Balatonfüred Város önkormányzata, illetve a Tempevölgy folyóirat által szervezett irodalmi/művészeti rendezvények és konferenciák (Salvatore Quasimodo Költőverseny, Hamvas Napok, Jókai Napok, Jókai konferenciasorozat stb.) szakmai szervezője, illetve a Balatonfüred Városért Közalapítvány pályázati és könyvkiadási referense, 2016-tól pedig a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány kuratóriumának tagja. Írásai megjelentek szerb, horvát, angol és spanyol nyelven.