2024. április 19., péntek

Rekord rövid testületi ülés

A városi képviselő-testület kilenc tárgysorozati pontját mindössze két óra alatt vitatták meg a helyi képviselők. Az idei költségvetés háromnegyed évi megvalósítását 41 igen, és hat nem szavazattal fogadta el a testület. A beszámoló szerint ez alatt az idő alatt 1,999 milliárd dinár folyt be a városi kasszába, vagyis a bevételi oldal éves terve 61,58 százalékban teljesült. Legtöbb pénz, 1,195 milliárd dinár a különböző adókból került a büdzsébe. A háromnegyed év alatt a költségvetésből 1,884 milliárd dinárt használtak föl. Dušanka Golubović polgármester asszony szerint a költségvetés ösztönzi a fejlesztéseket, és a beruházások terv szerint haladnak.

Ezzel a megállapítással nem egyezett Dunja Prokić ellenzéki képviselő asszony, aki szerint az életminőség színvonala keserves, és a polgárok tele vannak adóterhekkel. A költségvetési eszközök felhasználására Goran Milić városi tanácsnok példáját hozta föl, aki már két éve nem jelent meg a munkahelyén, és ezzel 3,6 millió dinárral megrövidítette a költségvetést. Erre a polgármester asszony válaszában kifejtette, hogy a nevezett tanácsnok felelős a köztársasági és tartományi szervekkel történő koordinációért, így távolléte magától értetődő. A demokrata Varga Ferenc kiegyensúlyozatlannak minősítette a városi költségvetést, amit Zoran Rus, a haladók vezérszónoka igyekezett cáfolni. A képviselők végül elfogadták az idei költségvetés háromnegyed évi megvalósulásáról szóló jelentést, illetve a 2017-es költségvetés külső felülvizsgálatáról szóló beszámolót, majd a hulladékkezelésről 2021-ig szóló helyi cselekvési tervről folytattak vitát. Dunja Prokić szerint erre a témára a város pályázatot hirdetett és az elkészült tervért 440 000 dinárt fizetett, végül kiderült, hogy rossz a terv. Varga ehhez még annyit tett hozzá, hogy azt se tudni, kit bíztak meg a terv kidolgozásával, és azt sem, hogy miként került sor annak felülvizsgálatára, csak a pénzkidobás ténye világos. Az ellenzéknek újra a polgármester asszony válaszolt, mondván, komolyan kezelték a témát, a tervet többször is visszautalták javításra, most már komoly kapacitásokkal rendelkezik a hulladék- és szennyvízkezelés gondjainak jövőbéli megoldása kérdésében.

A szünet után a Városi Stadion környéke rendezését szolgáló részletes városrendezési terv került napirendre, amit ugyancsak pengeváltások kísértek, hiszen ez a terv kétmillió dinárjába kerül a városnak. A továbbiakban viszont senki se állt a szószékre, a többi tárgysorozati pontot vita nélkül fogadta el a testület.