2024. április 25., csütörtök

Új tűzoltóotthon épül a Telepen

Több mint 100 év után Újvidék hamarosan új tűzoltóotthont kap - Felépítését a Telepen tervezik

Egy lépéssel közelebb kerültek a tűzoltók Újvidéken ahhoz, hogy új laktanyába költözhessenek. Az új objektumot a Zombori utca és a Pál pátriárka sugárút kereszteződésénél tervezik felépíteni, pár nappal ezelőtt kiírták a versenypályázatot a projektum kiválasztására.

A Zombori utca és a Pál pátriárka sugárút sarkán tervezik megépíteni az új tűzoltóotthont, a mostani laktanya – bevetésstratégiai szempontból – előnytelen helyen van (Ótos András felvétele)

A Zombori utca és a Pál pátriárka sugárút sarkán tervezik megépíteni az új tűzoltóotthont, a mostani laktanya – bevetésstratégiai szempontból – előnytelen helyen van (Ótos András felvétele)

Az új tűzoltóotthon a Rendkívüli Helyzetek Regionális Központja elnevezést viseli majd, 2,35 hektáron helyezkedik majd el, ez a terület jelenleg rendezetlen, benőtte a kóró. Az objektumot háromszintesre tervezik, összesen 7000 négyzetméteres lesz. Az épületben ne csak a tűzoltóság kap majd helyet, hanem a különleges helyzetek hivatalának más szolgálatai is, pl. az operatív központ, a civil védelem stb.

Az új tűzoltólaktanya földszinti részében garázsokat alakítanak ki a tűzoltóautók számára, de itt kap helyet majd a szervizrészleg, a tűzoltók szobái, az étterem és más helyiségek is. Az első emeleten lesz az irányító-operatív központ, a tantermek, az amfiteátrum, a konferenciaközpont, az archívum, a tornaterem, a hálószobák, valamint az irodák – olvasható a 021.rs hírportálon. A második emeleten irodákat alakítanak majd ki a rendkívüli helyzeteket kezelő részleg számára, és egy külön bejáraton járnak majd be a polgárok a felügyelőkhöz. A terv szerint az új tűzoltóotthonban medence is lesz.

Az épület udvarában ötszintes tornyot építenek majd, valamint leszállópályát alakítanak ki a helikopterek számára. Ezenkívül, az udvarban helyet kapnak különböző gyakorlópályák a tűzoltók számára, és egy sziklás részt is kialakítanak, itt gyakorolhatják a mentést a rendkívüli környezetből.

A garázs több mint 1000 négyzetméteres lesz, ahol akár 20 tűzoltókocsi és más jármű is parkolhat, összesen 150 parkolót terveznek. Az objektum 100 tűzoltó bennlakására lesz alkalmas.

Az új laktanya projektumának a kidolgozása 13,2 millió dinárba kerül, azt azonban még nem tudni, mennyiért lehet majd megépíteni. Egy hosszabb távú terv is nyilvánosságra került, amely az új tűzoltóotthon körüli parcellákon új, a rendőrség és a sürgősségi intézet által használható objektumok építését látja elő.