2024. április 16., kedd

Fényárban úszik a Nagyboldogasszony-templom

Új fényben ragyog az óbecsei Nagyboldogasszony-templom, mintegy 150 hagyományos izzó helyett energiatakarékos LED-ek adnak világosságot a belső terében. Fuderer László belvárosi plébános szerint a változásnak köszönhetően világosabb és erősebb lett a fény a templomban, ráadásul azzal, hogy 40 wattos izzók helyett ezentúl 5 wattosokat használnak, jelentősen tudnak spórolni a villanyszámlákon is. Az új izzókat az óbecsei Elektro Nađ vállalat adományozta a templomnak, amely tavaly már a plébániát és a templom mellékhelyiségeit is ellátta hasonló fényforrásokkal.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

A belvárosi templomnak tavaly a déli homlokzatát és a tornyát is sikerült felújítani a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet tervei alapján, és a toronyba  a  régi óra helyett egy korszerű óramechanizmus került, amely digitális szatellitjelek segítségével mutatja a Frankfurthoz igazított pontos időt. A templom többi külső részére és a tetőszerkezetre is felújítás vár, jelenleg pedig folyamatban van a belső falak kiszárítása a festés előtt. Fuderer László plébános elmondta: 2020-ra szeretnének elkészülni a templom teljes külső és belső felújításával, 2025-ig, de legkésőbb 2030-ig, azaz a templom 200. jubileumáig pedig az orgonát is szeretnék rendbe hozni.

Kávézó lesz a Dunđerski-házban

A város központjában lévő, Bogdan Dunđerski hagyatékát képező, már két éve felújított, azóta üresen álló saroképületben kávézó fog üzemelni – jelentette be  Dragan Tošić polgármester. A község első embere szerint a felújított központban szükség van egy olyan vendéglátóipari létesítményre, ahova napközben vagy a kora esti órákban be lehet ülni. Az elképzelések szerint a kávézó legfeljebb 22 óráig tart majd nyitva.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

A helyiség bérlésére nemrégiben pályázatot hirdetett az önkormányzat, amelyre egyetlen jelölt jelentkezett, és vele aláírták a 10 évre szóló szerződést. Az önkormányzat ennek köszönhetően évente 800 ezer dináros bevételre tehet majd szert, ami a polgármester elmondása szerint fedezheti például a tér virágdíszeinek vagy a padok javításának a költségeit.

Az eredeti elképzelések szerint a száz négyzetméteres épületben média- és idegenforgalmi központ működött volna, de ettől az elképzeléstől végül elállt az önkormányzat. Az épületet egyébként Bogdan Dunđerski a Matica srpskára hagyta, és az intézmény vissza is követeli azt. Amíg a restitúciós ügynökség nem hozza meg erre vonatkozó határozatát, a Matica srpska engedélyével az önkormányzat rendelkezhet felette.