2024. április 25., csütörtök

Csengettyűs helyett Kishegyes

Kishegyes község kérésére észszerűsítik a vasúti menetrendet – Az önkormányzatoknak kell megtéríteniük a vasúti személyszállítás veszteségeit – Ismét lesz Topolyán vasúti jegypénztár?

Míg a monarchia ideje alatt vidékünk vasúthálózata Európa második legfejlettebb vasúthálózatának a része volt, addig napjainkban Európa leggyorsabban leépülő vasútjának címét is kiérdemelhetné.

Csengettyűs helyett ismét Kishegyesen fognak megállni a vonatok, ha a vasút igazgatósága betartja ígéretét (Lakatos János felvétele)

Csengettyűs helyett ismét Kishegyesen fognak megállni a vonatok, ha a vasút igazgatósága betartja ígéretét (Lakatos János felvétele)

Ez változni fog, amikor a kínai „tündérkeresztanyáink” megépítik a Budapest–Belgrád szupervasutat, de addig is minden apró előrelépés sikernek számít. A kishegyesi önkormányzatnak egy apró, de mégis jelentős észszerűsítést sikerült kieszközölnie a Szerbiai Vasutak Rt. igazgatóságától – számolt be lapunknak Hallgató Imre, az önkormányzat gazdasági, mezőgazdasági, urbanisztikai, építészeti, környezetvédelmi, kommunális- és lakásügyi osztályának vezetője.

– Folyamatosan problémát jelentett, hogy egyes személyvonatok nem a kishegyesi állomáson álltak meg, hanem Kishegyes határában, a helyiek által Csengettyűsnek nevezett állomáson. Ez komoly gond volt a kishegyesieknek, mert a falu és Csengettyűs között kb. 7 kilométer a távolság, és nem köti össze buszjárat a két állomást. Így ezek a vonatjáratok használhatatlanok voltak a kishegyesiek számára, s ez oda vezetett, hogy a lakosok elszoktak tőlük. Sajnos ezek pont olyan délutáni járatok, amelyek a leginkább érintik az utazó diákokat és a munkásokat – vázolta fel a problémát Hallgató, majd azzal folytatta, hogy úgy tűnik, pozitív fordulat állt be az ügyben.

– A vasút elküldte az önkormányzatnak az új menetrend tervét, és azt is jelezte, hogy szándékukban áll megvalósítani azt az elképzelést, hogy az önkormányzatoknak is részt kell vállalniuk a vasúti személyszállítás költségeiben. Az anyagból kiderült, hogy változott a vonatok száma és menetrendje, viszont az érintett járatok továbbra is csak Csengettyűsön álltak volna meg. Ezzel kapcsolatban a polgármesterrel közösen reagáltunk a vasút igazgatóságnál. A múlt héten Belgrádban tárgyaltunk az igazgatósággal és a közlekedési minisztérium képviselőivel ennek kapcsán. Javasoltam, hogy két megállás helyét cseréljék fel az érintett járatok esetében. Ez a vasút számára nem jelent pluszköltséget, viszont a helyi lakosságnak használhatóvá válnak ezek a járatok. A vasút igazgatósága ígéretet tett, hogy elfogadja konstruktív javaslatunkat, és a december 8-án életbe lépő új vasúti menetrend szerint már nem Csengettyűsön, hanem Kishegyesen fognak megállni az érintett járatok – mondta el az osztályvezető, majd arról is szólt, hogy a minisztérium szeretné, hogy továbbra is fennmaradjon a vasúti személyszállítás, de ne legyen veszteséges. Ennek érdekében a gyér forgalom miatt fennálló veszteséget az önkormányzatoknak kell majd megtéríteniük. A térítés módját és összegét egyelőre nem határozták meg – tudtuk meg Hallgatótól, aki arról is beszámolt, hogy a vasúti igazgatósággal folytatott megbeszélésen felvetődött a topolyai vasútállomás jegypénztárának kérdése is.

– A topolyai vasútállomáson már hosszabb ideje nem működik a jegypénztár. Ez főként azokat érinti, akik Topolyán szállnak fel a nemzetközi gyorsvonatra, és külföldre utaznak. Ők csak Szabadkán vehetik meg a jegyet, ami problémát okoz. Több környékbeli település is Topolyára gravitál, így ez a gond sok embert érint. Meglepetésemre a vasúti igazgatóság tud a problémáról, és pozitívan áll hozzá. Az illetékesek ígéretet tettek, hogy szorgalmazni fogják a jegypénztár újboli megnyitását – mondta el az osztályvezető, majd hozzáfűzte, hogy ha az igazgatóság mindkét ígéretét betartja, akkor nem voltak hiábavalóak a törekvéseik. Ha ez így lesz, akkor az eddigi leépülés helyett előrelépések fognak történni a lakosság érdekében – fogalmazott Hallgató.