2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Érdekes honlapok amatőr csillagászoknak és Disney-filmrajongóknak

Az űrkutatáshoz óriási türelem kell, s mielőtt valamelyik hírportálon megtekintünk egy igen látványos, világűrben készített fotót, mozgóképet vagy űrkutatással kapcsolatos diagramot, nem árt tudnunk, hogy az ezzel foglalkozó tudósoknak heteken keresztül analizálniuk kell egy véget nem érő adatfolyamot, s csak ezután tesznek közzé egy ezzel kapcsolatos közérthető információt. A http://haya2now.jp/en internetes honlapon egy tipikus példát is láthatunk erről.

Az oldal a Hayabosa 2, a Ryugu aszteroida közelében lévő űrszonda berendezéseinek a telemetrikus adatait közvetíti élőben, ugyanakkor megtekinthetjük azt is, hogy az űrszonda miképpen is kommunikál a Földön lévő űrkutató állomásokkal.

***

Úgyszintén az amatőr csillagászok számára lehet igazán érdekes a Meteor Showers (www.meteorshowers.org) oldal, amellyel azt tudjuk előrevetíteni, hogy a Föld a Nap körül keringve évente mikor is halad keresztül a 12 legnagyobb meteorfelhőn, amikor is a derült éjszakai égbolton számos hullócsillagot, vagyis a bolygónk légkörében elégő meteort láthatunk.

***

Szinte hihetetlen, hogy mennyire rohan az idő. A Brit Nemzeti Könyvtár az első Harry Potter regény alkalmából a Mágia történelme elnevezéssel rendezett kiállítást, amelyen számos valós és képzeletbeli mágiával kapcsolatos tárgyakat, iratokat tekinthetnek meg az érdeklődők, külön szekcióban pedig a Harry Potter univerzumban létező tárgy másolatát is kiállították, különböző szövegeken, képeken és videofelvételeken keresztül pedig betekintést nyerhetünk a Roxfort Varázslóiskola tantárgyaiba, a különböző varázslásokba, és a könyvekben, illetve a filmekben

szereplő teremtmények világába is. A Google Arts&Culture portál pedig elkészítette a kiállítás online változatát is, amelyet a www.artsandculture.google.com/project/harry-potter-a-history-of-magic internetes címen a számítógépünk segítségével is végignézhetünk.

***

Gyermekként, gondolom, nem napilapunk munkatársa volt az egyetlen, aki nagyon el szeretett volna jutni Disneylandbe. Persze, ahogyan nagyon sok minden, ez sem valósult meg, most viszont a Google Street View alkalmazásának köszönhetően (www.google.com/streetview/#disney-parks-resorts) ingyen és bérmentve, tolongás nélkül sétálhatunk végig ezen a csodás birodalmon keresztül. Megtekinthetjük Hamupipőke kastélyát, és az Epcot futurisztikus központot is, de akár a Csillagok háborúja, a Galaxis őrzői és az Avatar ihlette játékhelyszíneket is.

***

Ha már a Disneynél tartunk, akkor semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egyik legelső rajzfilmhőse, a Miki egér, avagy Mickey Mouse nemrég ünnepelte 90. születésnapját. A YouTube videosugárzó alkalmazás külön videocsatornát szentelt a népszerű rajzfilmhősnek (https://www.youtube.com/user/DisneyShorts), ahol számos vadiúj és klasszikus rajzfilmet nézhetünk meg a főszereplésével.