2024. április 25., csütörtök

A hőenergiás kérdést elnapolták

Ülésezett a zentai községi képviselő-testület

Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülésén, miután elfogadták a Zenta község 2018-as évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletjavaslatot, a második napirendi pontként tárgyalt, a 2019-es évi vagyonadóról, azaz az ingatlanok négyzetméterenkénti adója átlagárának megállapításáról szóló rendeletjavaslat körül alakult ki vita, jelesül a termőföldek estében az idei 125 dináros árnak 130 dinárra való emelését illetően.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

Ez 65 dináros emelkedést jelentene egy hektár földterületre vonatkozóan, tehát ami idén 1625 dinár volt, az jövőre 1690 dinárra emelkedik a polgárok esetében. Jogi személyekre vonatkozóan pedig ez az összeg 5000-ről 5200 dinárra való emelkedést fog jelenteni. Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke felvetette, mivel mezőgazdasággal foglalkozó polgárokat érint a határozat, akiket idén is nagy kár ért az időjárási körülményekből adódóan, ráadásul egyébként is a legtöbben kis földterületen gazdálkodnak, s mint ilyenek kiszolgáltatottabbak a nagygazdáknál, így a minimális adóemelés is érzékenyen érintheti őket. Véleményéhez dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője is csatlakozott. Sztantity Szebasztián és Rác Szabó Márta a Vajdasági Magyar Szövetség frakciójából azzal védték meg a javaslatot, hogy a megemelkedett földárakból kifolyólag emelkedik meg a rájuk kiszabott adó is. A tervezetet hosszas vita után végül elfogadták.

A legaktuálisabbnak tekinthető napirendi pontokat, melyek a hőenergia gyártásáról, disztribúciójáról, valamint a leszállított hőenergia költségei elosztásának módjáról és

elszámolásáról szóltak volna, sajnálatos módon törölték. Ennek okáról Czegledi Rudolf polgármestert kérdeztük az ülés szünetében, aki elmondta, bizonyos ombudsmani észrevételek okán alakult egy bizottság a téma kivizsgálására, mivel egy helyi lakos panaszt emelt az elszámolással kapcsolatban. A bizottság adott egy javaslatot a távfűtés-szolgáltatás módosítására, amit a tanács el is fogadott, viszont amikor megtárgyalásra került a dolog, akkor a bizottsági tagoknak voltak bizonyos észrevételeik, amelyeket mindenképpen tisztázni kell, további egyeztetéseket elvégezni, mielőtt képviselő-testületi döntés születne. A téma nagy valószínűséggel december végén fog napirendre kerülni a községi képviselő-testület ülésén. A fő cél, hogy a végleges döntés még elfogadhatóbb legyen a lakosság számára, és ennek érdekében minél több ember észrevételeit próbálják meg beépíteni a tervezetbe.