2024. április 23., kedd

Tudásban a hatalom

Szakszervezeti vezetők számára szerveztek képzést Zobnaticán

A Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetsége szervezett a topolyai és kishegyesi képviselői számára képzést a zobnaticai szálloda tanácstermében: Szakszervezeti iskola – Tudásban az erő címmel.

A zobnaticai szakszervezeti találkozón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A zobnaticai szakszervezeti találkozón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényen az előadók egyebek mellett az érdek-képviseleti szervezetek szerepéről, a dolgozók jogai megvalósításának lehetőségeiről, illetve más témába vágó törvényekről ejtettek szót a megjelenteknek. A szakszervezeti aktivisták az emberek jogainak védelmét tűzték ki maguk elé, a megvalósításában viszont számtalan akadállyal kell szembesülniük, mondta el egyebek mellett előadásában Goran Milić, a rendezvény főszervezője, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

– Mi emberekkel dolgozunk évek óta, és ez nem egyszerű munka, annál is inkább, mert felelősséggel jár. A mi dolgunk az, hogy képezzük a szakszervezeti képviselőket, és jelentősen nagyobb az érdeklődés ezek iránt az előadások iránt, ha a helyszínre érkezünk. Az elmúlt években átlagosan 9 ilyen jellegű előadást volt alkalmunk tartani szerte az országban, ami alkalmával mintegy 1500 egyént képeztünk. Együttműködünk a németországi Fridrich Ebert-Stiftung Alapítvánnyal, aki a szociális demokrácia alapértékei iránti elkötelezettségéről ismert, továbbá svédországi jogvédő szervezettel is tartunk fenn kapcsolatot – mondta Goran Milić üdvözlőbeszédében, és kitért arra is, hogy manapság olyan időket élünk, amikor nagyon sok esetben komolyabb jogvédelemre lenne szüksége a munkásnak.

– Mintegy 15 évvel ezelőtt, amikor zajlott az országban a magánosítás, akkor a szakszervezeti vezetőknek az volt az alapelvárása, hogy kiállásával, hanghordozásával, bátorságával merjen kiállni a dolgozók jogaiért. Mára kissé változtak az idők. Manapság már fondorlatosabb idők járnak, képzett, széles látókörű szakszervezeti vezetőkre van szükség, akik a munkajogi szabályokat is ismerik, és értik, ezért mondjuk azt, hogy a munkások jogának védelmében a tudásban van a hatalom – hangsúlyozta a Vajdasági Önálló Szakszervezet Szövetségének az elnöke.

– Már nagyon régen nem beszélhetünk a napi 8 órás munkavégzésről. A dolgozók sok esetben 12–15 órát töltenek a munkahelyükön, gyakran embertelen munkakörülmények között, hidegben, kánikulában. A problémákkal kapcsolatban igyekszünk Újvidéken tárgyalóasztalhoz ülni december 14-án a Vajdasági Kormány képviselőivel, és a Munkaadók Egyesületének a képviselőjével. A szociális dialógus alkalmával kiemelten foglalkozunk majd a vidékünk demográfiai mutatóival, és más aktuális munkajogi kérdésekkel is – tette hozzá Goran Milić, aki elárulta azt is, hogy a napokban Apatinban, majd Kikindán is szerveznek ilyen jellegű képzést. A zobnaticai képzés alkalmat adott arra is, hogy elismeréseket nyújtsanak át a legutóbbi vajdasági munkás-spot találkozó legsikeresebb résztvevőinek, így díjat vehetett át Kovács Hargita és Juhász Gábor is.