2024. április 20., szombat

Negyven év után modern stadion

Újonnan füvesített labdarúgópálya, új atlétikai pálya és felújított öltözők a szabadkai városi stadionban

Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Vladimir Batez tartományi ifjúsági- és sporttitkár, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, valamint Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja pénteken meglátogatták a felújítás alatt lévő városi stadiont. A stadionban megtekintették a közelmúltban füvesített központi labdarúgópályát, az újonnan kiépített atlétikai pályát, valamint a Spartacus Atlétika Klub és a Spartacus Női Labdarúgóklub felújított öltözőit.

A látogatás után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Bogdan Laban hangsúlyozta, hogy a stadion felújítási munkálatai sokat jelentenek a város számára, hiszen Szabadka régebben a be nem fejezett projektumokról volt ismert.

Hamarosan nemzetközi mérkőzéseket is láthatnak a város polgárai a felújított stadionban (Fotó: Gergely Árpád)

Hamarosan nemzetközi mérkőzéseket is láthatnak a város polgárai a felújított stadionban (Fotó: Gergely Árpád)

– Azért vagyunk ma itt, mert negyven év után, a köztársasági és tartományi kormány önzetlen támogatásával, végre Szabadka is kapott egy modern atlétikai pályát és egy füves burkolatot, amellyel most az ország legnagyobb stadionjának, a Rajko Mitić, közismerten Marakanának nevezett stadion színvonalán áll. Köszönjük ezt az önzetlen segítséget. Azoknak a csapatainknak, amelyek az Európa Ligában játszanak, eddig nem volt lehetőségük arra, hogy saját stadionjukban játszanak. Biztos vagyok benne, hogy polgáraink majd nagy európai megmérettetéseknek lehetnek szemtanúi, mert mind a női, mind a férfi labdarúgó-klubra a város büszke lehet. A befektetés értéke mintegy kilencvenmillió dinár. Itt kell elmondani azt is, hogy egy-másfél évvel ezelőtt befejeztük a stadion megvilágításának kiépítését, aminek során reflektorokat helyeztünk el. Jelenleg egy tervdokumentáción dolgozunk, amely két-három hónap alatt elkészül, és az elkövetkező időszakban egy modern lelátót is kap a stadion – nyilatkozta Bogdan Laban.

Igor Mirović a sajtó képviselőihez szólva arról beszélt, hogy a stadion felújítása a köztársasági és a tartományi kormány összehangolt munkájának az eredménye, és hozzátette, hogy a szabadkai stadion mellett a nagybecskereki stadion felújítási munkálatai is éppen most zajlanak.

– A tartományi kormány több mint hatvanmillió dinárral támogatta a füves pálya felújítását, amelyet egyaránt használhat a város női és férfi labdarúgó-klubja, és az atlétikai klub. Nem szabad megállni, hanem folytatni kell a felújításokat – mondta a tartományi kormányfő.

Vladimir Batez, Vanja Udovičić, Bogdan Laban és Igor Mirović megtekintik a stadion új gyepét (Fotó: Gergely Árpád)

Vladimir Batez, Vanja Udovičić, Bogdan Laban és Igor Mirović megtekintik a stadion új gyepét (Fotó: Gergely Árpád)

Vanja Udovičić szerint a stadion felújítása, ahogy a sportban lenni szokott, csapatmunka eredménye. A sportminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a város negyven év után egy európai színvonalú sportlétesítménnyel büszkélkedhet.

– Szeretnénk, ha Szabadka a sportturizmus központjává válna. A sport központjává, nemcsak Vajdaságban és Szerbiában, hanem az egész régióban – emelte ki a miniszter.

A látogatáson jelen volt Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja is, aki elmondta, hogy a város részt vett a tartomány által kiírt pályázaton, amelyen a stadion öntözőrendszerének felújítására nyertek pénzeszközöket. A beruházás összköltsége huszonnégy millió dinárt tett ki, ebből a gazdasági titkárság tizennégymillió dinárt biztosított, önköltség címén, míg tízmillió dinárral a tartományi titkárság járult hozzá a projektumhoz.

Tamara Dimitrioski, a Stadion Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy a felújításokra óriási szükség volt. Különösen a futópálya volt nagyon rossz állapotban, és emiatt nem tudtak hazai pályán sportrendezvényeket szervezni. A közvállalat igazgatója azt is elmondta, hogy a stadiont több, mint háromszáz sportoló használja.