2024. április 26., péntek

Összefogás a cukorbeteg gyerekekért

A cukorbeteg gyermekeket és szüleiket tömörítő „Plavo srce 024” elnevezésű egyesület, a diabétesz november közepén jegyzett nemzetközi napja alkalmával szervezett szabadkai humanitárius rendezvénye folytatásaként a bajmoki sportcsarnokban jótékonysági fitnesznapot tartottak.

Vínai-Miklós Emese diktálta a tempót (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vínai-Miklós Emese diktálta a tempót (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A sportrendezvény belépőjegyeiből, önkéntes adományaiból összegyűlt több, mint 20 ezer dináros bevételt az észak-bácskai tagság részére a legújabb generációs vércukorszintmérő eszközök szenzorjainak vásárlására fordítják. Az új generációs vércukorszintmérővel megszűnik a legalább napi négyszeri ujjszúrás, helyette havonta kétszer kell csak a szenzort a bőr alá juttatni, amit bármikor le lehet olvasni a nap folyamán.

Gabriella Bijelić, a Plavo srce 024 képviselője elmondta, hogy a jó ügyért több falu érintettjének és humánus polgárának a példaértékű összefogása született meg.

– Garajszki Renáta, Kollár Márta és Pándzsity Eleonóra fáradhatatlan szervezésében, illetve Vínai-Miklós Emese, a pacséri iskola tornatanárnője ötlete kapcsán zajlott a bajmoki akciónk. A tanárnő iskolai munkája alkalmával napi szinten szembesül a diabétesz kihívásaival. Kezdeményezésére megmozdultak a Topolya községbeli Fitnesz-Aerobic, Cango, Zumba sportedzések lelkes résztvevői, akikhez csatlakoztak a pacséri, bajmoki és a bácskossuthfalvi rekreálók, az általános iskolák tanulói, egyetemisták, illetve Emese tanárnő diákjai. A legkisebbeket légvár szórakoztatta, illetve diabetikus étkeket is lehetett vásárolni. Több magánvállalkozó is hozzájárult az ügyünkhöz – nyilatkozta a szervező, aki egészségügyi nővér Pacséron, és szülőként rendelkezik közvetlen tapasztalatokkal a cukorbetegségről.

Bijelić Gabriella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bijelić Gabriella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Kislányom alig múlt kétéves, amikor diagnosztizálták nála a diabéteszt, bizonyos időnek el kellett telnie, mire egyáltalán elfogadtuk a tényét, és át tudtunk térni az ilyenkor előirányozott életmódra, étrendre, amely folyamatos odafigyelést igényel. Egészségügyi nővérként az alapokkal ugyan tisztában voltam, de a gyerekekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok teljesen más fénybe helyezik az egész helyzetet. Egyesületünket öt évvel ezelőtt azért alapítottuk, mert az életforma miatt számos intézményes kihívással is szembesülnünk kell – tudtuk meg Gabriellától, aki elmondta, hogy a legújabb generációs vércukorszintmérő eszköz, 14 naponta cserélendő alkatrésze, az úgynevezett szenzor igen költséges, 60 euróba kerül, ezért egész évben várják a jótékonykodók segítségét a „Plavo srce 024” elnevezésű egyesület 310-209405-73-as számlaszámára. A további útmutatással, életmódbeli tanáccsal kapcsolatban Bijelić Gabriella a 069/24-71-977-es mobilszámán várja a hívásokat, illetve az egyesület elnöke, Nebojša Bulatović, a 065-55-37-946-os mobilszámon érhető el.