2024. március 29., péntek

Nadal meccsei nyertek

Boldog születésnapot, Rafael Nadal! (Beta/AP)

Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

A Grand Slam-tornákon 2018-ban a három nagy játékos osztotta el egymás között a serlegeket. Roger Federer győzött Melbourne-ben, Rafael Nadal a Roland Garroson, majd Novak Đoković Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodott. Érdekes, hogy a döntőkben nem játszottak egymással, hisz időrendi sorrendben a zárómeccsek vesztes fele Marin Čilić, Dominic Thiem, Kevin Anderson és Juan Martín del Potro voltak.

Mint végül kiderült, Nadal meccsei bizonyultak a legjobbnak, a spanyol három csatája végzett a dobogón, és egyet sem salakon játszottak. Az első helyet a zsűri szerint a US Open negyeddöntőjében lejátszott Nadal–Thiem találkozó érdemelte ki. Az idényben ez volt a negyedik találkozójuk, s a Madridban elszenvedett vereség után a spanyol előbb a Roland Garroson, majd New Yorkban is vissza tudott vágni.

A díjazott csata hihetetlenül indult, hisz az első játszmában Nadal csak hét pontot nyert, és 2004 óta (US Open, Andy Roddick ellen) először veszített nullára. A spanyolt azonban nem olyan fából faragták, aki ilyenkor elkeseredne és feladná, és a 4 óra 49 perces viadalt végül 0:6, 6:4, 7:5, 6:7, 7:6-ra megnyerte.

Nadal volt mellesleg az egyetlen, aki az idén mind a négy Grand Slam-tornán negyeddöntős volt, a szépségdíjas meccsen pedig öttel kevesebb pontot nyert, mint az osztrák, de a döntő labdamenetek, közöttük Thiem utolsó és egy kicsit hosszú átemelése is a spanyol akarata szerint zárultak.

Az idény legnagyobb tornái nem szűkölködtek szépségdíjra érdemes csatákban.

A további sorrend: 2. Đoković–Nadal 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8, Wimbledon, elődöntő, 3. Nadal–Del Potro 7:5, 6:7, 4:6, 6:4, 6:4, Wimbledon, negyeddöntő, 4. Čilić–De Minaur 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 7:5, US Open, 3. forduló, 5. Federer–Čilić 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1, Australian Open, döntő.

Jovanovski visszavonult

Egy hónappal a 27. születésnapja előtt mondott búcsút a versenyzésnek BojanaJovanovski szerbiai teniszezőnő, aki a legjobb helyezését a ranglistán 2014. augusztus 4-én jegyezte, amikor 32. volt. Ifi éveiben fényes jövőt jósoltak neki, hisz számos szép eredmény után 2008-ban a ranglista 5. helyezettje volt. Abban az évben állt be a profik közé, három ITF-tornát nyert, két évre rá pedig már a 100 legjobb között jegyezték. Három WTA-tornát nyert (Baku, Taskent, Ningbo) összesen 268 győztes meccsel. 2016-ban előbb három hónapot hagyott ki a sérülés miatt, majd a Roland Garros után 20 hónapos kényszerpihenőre kényszerült. Idén januárban visszatért, de szerény sikerrel, októberben pedig a tiencsini tornán a sérülése is kiújult.