2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA – NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

A végére belejöttek a szerbek

A lengyelek felett aratott hétgólos győzelemmel (33:26) kezdte meg szereplését a szerb válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. Ljubomir Obradović együttese kritikán aluli első félidőt produkált, támadójátékukat leginkább technikai hibák sorozata, valamint rosszul felépített védekezés jellemezte. Figyelmetlenek voltak, a lányok közt hiányzott a kommunikáció. A körülményekhez képest az egygólos lengyel vezetést még pozitívnak lehetett nevezni a félidő végén.

A szünetet követően a szerb védelem továbbra is elég szellős volt, a támadás azonban javulni látszott, négy perc játékot követően Szerbia átvette a vezetést. Andrea Lekić ismét bizonyította klasszisát, irányításával a válogatott egyre jobban játszott. A lengyeleken az időkérés sem segített, Obradović lányai végre felvették a mérkőzés ritmusát, állandósult a háromgólos különbség, majd a félidő közepére gyakorlatilag el is döntötték a találkozót.

A franciák békát nyeltek (ismét)

A magyarok pontosan tudják, és 2016-ban a francia női válogatott is megtapasztalta, milyen kínos dolog elveszíteni egy olimpiai döntőt, amikor Oroszország 22:19-re legyőzte a gallokat Rióban. A visszavágásra az Eb nyitómérkőzésén adódott alkalom, de a franciák ezúttal is betliztek a Zbornaja ellen. Olivier Krumbholz lányait mintha valamelyest megbénította volna a hazai közönség, mert a második félidő elejét leszámítva görcsösen játszottak, s a hajrában esélyük sem volt utolérni Jevgenyij Trefilov csapatát, amely 26:23-ra nyert. A mérkőzés legeredményesebb játékosa az orosz Darja Dmitrijeva volt 8 találattal.