2024. március 28., csütörtök

Kudarcba fulladt a francia tüntetők és a miniszterelnök tlaálkozója

Kudarcba fulladt az üzemanyagárak adóemelése ellen tüntető francia sárgamellényesek és Édouard Philippe miniszterelnök találkozója pénteken, miután a megbeszélésre érkezett két tüntető nem folytatott érdemi tárgyalásokat.

A Facebookon szerveződő, vezetők nélküli apolitikus mozgalom, amely november 17. óta tiltakozik a francia utakon, a hét elején kijelölt egy nyolc fős szóvivői csoportot, hogy kiépítsék "a szükséges és komoly kapcsolatot" a kormánnyal, és közvetítsék a mozgalom követeléseit. A miniszterelnök jelezte, hogy pénteken készen áll mindannyiukat fogadni. A találkozóra azonban csak ketten mentek el, s jelezték, hogy a szóvivők többsége visszalépett és bojkottálta a meghívást, miután az interneten a többiek vitatják a legitimitásukat. 

"Azt szerettem volna, ha az egyeztetést rögzítjük és élőben közvetítik a televíziók, ezt azonban visszautasította (a miniszterelnök). Azt szerettem volna, ha a franciák hallhatják, mit beszélünk" - mondta a találkozót követően Jason Herbert, a sárgamellényesek egyik korábbi szóvivője, aki jelezte, hogy azért akarta nyilvánossá tenni a megbeszélést, mert csak a saját nevében nyilatkozhat, nem kapott felhatalmazást a többiektől.

"Jelenleg csak ketten vagyunk itt, mindannyiunkon óriási a nyomás. Verbális és fizikai támadási fenyegetésekről beszélek, az életünk veszélyben van" - mondta a 26 éves volt szóvivő, aki az elmúlt napokig a sárgamellényesek egyik regionális vezetőjének számított. A támadások "99 százaléka a többi sárgamellényestől érkezik, nem békés emberektől, hanem radikálisoktól" - tette hozzá.

A másik sárgamellényes, akinek személyazonosságát sem a társa, sem a miniszterelnöki hivatal nem tette közzé, egy hátsó ajtón érkezett és távozott.

Egy, a sárgamellényesek által délután kiadott közlemény szerint még "korai" a találkozó a miniszterelnökkel.

"A Matignon-palota kapuja nyitva áll a sárgamellényesek képviselői előtt" - mondta a miniszterelnök a fiaskó után rögtönzött sajtótájékoztatóján. Szerinte a meg nem nevezett tüntetővel "hasznos és érdekes" volt a több mint egyórás megbeszélés.

"Az egyeztetés megtörtént, kevesebb képviselővel, mint reméltem, de megtörtént és úgy érzem, hogy fontos, hogy megtörtént" - fogalmazott Édouard Philippe a franciák által igazságtalannak érzett kormányzati adópolitika ellen szombatra szerveződő újabb országos tüntetés előtt pár órával.

A felmérések szerint a franciák háromnegyed által továbbra is támogatott sárgamellényesek mozgalmát elindító petíciót az üzemanyagárak csökkentése érdekében csütörtökig egymillióan írták alá.

A két hete tartó válság enyhítésére a kormány bejelentette, hogy szombaton a párizsi Champs-Élysées sugárutat lezárják a forgalom elől és sétálóutcává teszik, ahogy a sárgamellényesek kérték, annak szabadon tiltakozhassanak.

A múlt szombaton tapasztalt zavargások elkerülésére és a szélsőségesek kiszűrésére a helyszínre érkezőket a biztonsági kordonoknál átvizsgálják és a személyazonosságukat ellenőrzik - jelezte Christophe Castaner belügyminiszter.

A szélsőségesek által kirobbantott zavargások a világ egyik leglátogatottabb sugárútján több mint egymillió eurós kárt okoztak a párizsi városháza összesítése szerint. Colombe Brossel alpolgármester szerint "elképesztő rongálás történt a járdákon, az úttesten, a közvilágításban", s miután a város a saját maga biztosítója, így az önkormányzat állja a károkat. Az összegbe nem értendők bele a Champs-Elysées kávéházaiban és éttermeiben okozott károk.

A múlt szombaton a világ hírtelevízió által élőben közvetített zavargások miatt turisták ezrei mondták le párizsi útjaikat, ami mintegy 10 millió eurós bevételkiesést, azaz 20 százalékos visszaesését jelent a francia szállodaiparnak, amely idén először elérte és meghaladta a 2015-ös iszlamista merényletek előtti rekordszintet.

A hét elején mintegy száz szélsőséges sárgamellényest ítéltek el, amiért a múlt szombati többezres tüntetés alatt felszedték az utcaköveket, barikádokat építettek, rátámadtak a rendőrökre és megpróbálták áttörni a kordonokat, ezért a rendőrök könnygázzal és vízágyukkal tartották őket távol.

Az önkormányzati vezetők eközben - pártállástól függetlenül - mielőbbi "gesztust" sürgetnek a kormány részéről. Több kormánypárti képviselő részéről is felmerült az üzemanyagra kivetett adók negyedéves moratóriumának ötlete, amit a miniszterelnök egyelőre nem támogat. Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságaik elnöke népszavazást, Marine Le Pen a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) és a radikális baloldali Lázadó Franciaországot vezető Jean-Luc Mélenchon - aki szombaton ott lesz a Champs-Elyésées-n tüntetők között - is a nemzetgyűlés feloszlatását és új választások kiírását javasolta az államfőnek.

Francois Hollande korábbi szocialista elnök azt kérte a sárgamellényesektől, hogy folytassák a mozgósítást, a kormánynak pedig a minimálbér emelését javasolta. Emmanuel Macron köztársasági elnök Buenos Airesben, a G20 csúcstalálkozón politikai cinizmussal vádolta meg elődjét, aki szerinte sokkal inkább felelős a kialakult helyzetért, mint a 18 hónapja hivatalba lépett kormány.