2024. április 26., péntek

Az összehangolt munka jobb eredményeket szül

Szakmai szemináriumot tartottak a Szabadkai Közkórházban

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság projektjének keretében csütörtökön szemináriumot szerveztek a mellrák hatékonyabb kezelésének témájában a Szabadkai Közkórházban. A Vajdasági Onkológiai Intézet négy szakembere, dr. Tatjana Ivanović Kapicl, dr. Dragana Đilas, dr. Lazar Popović és dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár tartott előadást a kórház orvosainak. Az országban évente körülbelül 35 ezer embert diagnosztizálnak valamilyen daganatos betegséggel, akik közül 21 ezren haláloznak el. Évente négy és félezer nő szenved mellrákos daganatoktól, melyből 1500 halálos kimenetelű.

Dr. Vickó Ferenc a szemináriumot megelőző nyilatkozatában kifejtette, hogy azt próbálják elérni, hogy az ország egész területén emeljék a szolgáltatások színvonalát.

A kórház dolgozói a szemináriumon (Fotó: Gergely Árpád)

A kórház dolgozói a szemináriumon (Fotó: Gergely Árpád)

– Megpróbáljuk kiegyenlíteni a hozzáférhetőséget minden beteg számára az ország minden területén, azaz arra törekszünk, hogy egyforma szolgáltatásban részesüljenek a nagyvárosokban és a vidéken élő páciensek. A legfontosabbnak az olyan képzéseket tartjuk, amelyek elősegítik a különböző onkológiai területeken dolgozó orvosokat abban, hogy összehangolt munkában végezzék a tevékenységüket – fejtette ki az államtitkár, majd hozzátette, hogy nagy híve a digitalizációnak, és már várja az elektronikus egészségügyi kartonok megjelenését. Mint mondta, így az orvosok jobban belelátnak a páciensek kórtörténetébe, illetve ennek segítségével sokkal egyszerűbb valós, bejegyzett adatokkal segíteni a betegeken, mint csak a hallottakat véleményezni.

Az egészségügyi államtitkár emlékeztetett arra, hogy a jövőben is nagy felújítások és beruházások várhatóak az egészségügyi rendszerben országszerte.

Dr. Vickó Ferenc (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Vickó Ferenc (Fotó: Gergely Árpád)

– Teljes felújítás vár az egészségügyre, akárcsak az oktatási intézményekre. Volt szerencsém látni a Szabadkai Közkórház terveit, és szerintem mindenki elégedett lesz vele. Ez semmiképpen sem nevezhető egyszerű feladatnak, hiszen közben dolgozni is kell. A képek alapján egy nagyon korszerű és jó berendezésekkel felszerelt közintézményt kapnak majd a lakosok. A munkálatok tavasszal kezdődnek meg, és információim szerint egy vagy két évig tartanak majd, mert a szolgáltatások miatt folyamatosan dolgozni kell, a renoválások pedig részlegesen zajlanak majd – nyilatkozta, majd kiemelte, hogy hamarosan tíz sugárkezelő gép beszerzésére kerül sor. Miután Kamancra megérkezik az utolsó két gép, akkor Szerbia eléri azt az európai színvonalat, hogy 250 ezer lakosra jut egy gép. A következő lépésként a diagnosztikai gépek beszerzését említette, mellyel rövidíteni próbálják a megbetegedések mérésének idejét, hatékonyabbá téve a munkát.