2024. április 19., péntek

Megnyílt az Essex Europe

A dróthuzalokat gyártó vállalat első kelet-európai üzeme Nagybecskereken kezdte meg munkáját

Nyolc hónappal az alapkő letétele után a nagybecskereki ipari övezetben megnyílt a dél-koreai hátterű Essex Europe, dróthuzalokat gyártó vállalat első kelet-európai üzeme. A 30 millió eurós beruházás 160 dolgozónak biztosít majd munkahelyet.
A tegnapi megnyitón többek között jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Christopher Koo, az LS Corporation igazgatója, Choe Hyoung-Chan, a Koreai Köztársaság belgrádi nagykövete, Goran Knežević gazdasági miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.

Nyolc hónap után gyáravató (Fotó: Kecskés István)

Nyolc hónap után gyáravató (Fotó: Kecskés István)

Az Essex Europe az atlantai (USA) székhelyű Superior Essex leányvállalata. A Superior Essex a dél-koreai LS Csoportosulás része, amely viszont vezető kompánia a villamossági anyagok és az elektronika terén, 19 milliárd dollár az éves forgalma. Három világrészen vannak üzemei, az USA-tól kezdve Kínán át egészen a legnagyobb nyugat-európai országokig. Több mint száz helyszínen dolgoznak, három kontinens 25 országában vannak jelen. A nagybecskereki az első üzemük Kelet-Európában.

A vállalat 85 éves tapasztalatának köszönhetően vezető kivitelezője és beszállítója a transzformátorokhoz, motorokhoz és generátorokhoz szükséges, rézből és alumíniumból készült dróthuzaloknak. Kínálatában vannak kerek dróthuzalok, lapos, zománcozott vagy bevont vezetékek és állandó feszültségű villamos energia továbbításához szükséges kábelek.

Nagybecskerek az ipari övezetével már néhány éve minél több külföldi beruházót próbál meggyőzni arról, hogy érdemes a legnagyobb bánáti városban üzemet nyitni – mondta Čedomir Janjić polgármester, hangsúlyozva, hogy az elmúlt évben több mint háromezer új munkahelyet sikerült megnyitni, és további 1600 új munkahely nyílik meg az év végéig.

Magas technológia, jó bérek (Fotó: Kecskés István)

Magas technológia, jó bérek (Fotó: Kecskés István)

Mint a megnyitón elhangzott, az Essex Europe 15 ezer négyzetméteres gyárában 160-an dolgoznak. Átlagbérük meghaladja az átlagot: nettó 90 ezer dinár, a munkások bére pedig havi 67 ezer dinár. Aleksandar Vučić kifejezte elégedettségét, hogy magas technológiát alkalmazó létesítményről van szó, amelyben a dolgozók átlagbére 90 ezer dinár. – Hat hónappal ezelőtt itt még csak mező volt. Sokan furcsán néztek ránk, amikor azt mondtuk, hogy az év végéig megnyitjuk ezt a gyárat. Egy magas technológiát alkalmazó gyárat, amely 160 dolgozót foglalkoztat majd, de az a 160 ember 132 millió eurós kivitellel segíti Szerbia gazdaságát – mondta az államfő.

A tartományi kormány jelentős támogatással járul hozzá a külföldi beruházásokhoz, elsősorban a kedvező feltételek megteremtésében. 

– Az a tény, hogy a keresetek is jóval meghaladják majd az átlagbért, az egy remek üzleti vállalkozásról tanúskodik. Nem csak a kompánia, hanem a foglalkoztatottak, az önkormányzat, Vajdaság és egész Szerbia számára is – mondta Igor Mirović, tartományi kormányfő.

Az Essex Europe a dróthuzalok gyártása mellett a vezető újítók között van a járművek villamosítása terén és jelentős szerepük van a megújuló energiaforrások fejlesztésesében is.