2024. március 28., csütörtök

Belső átszervezés a kommunális közvállalatban

Kishegyes községben új időpontokban szállítják el a szemetet – Hamarosan új kutakkal bővül a vízhálózat

A kishegyesi Komunál Közvállalat az utóbbi időszakban több változtatást is eszközölt szolgáltatásai terén. Kormányos Levente, a közvállalat igazgatója elsőként arról számolt be lapunknak, hogy jelentős változások történtek a szemétkihordásban a községben.

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

– Kishegyesen szerdán és csütörtökön visszük el a szemetet, szerdán a falu keleti részéből, csütörtökön pedig a nyugatiból. Bácsfeketehegyen hétfőn a falu keleti felében, kedden pedig a nyugatiban szedjük össze. Szeghegyen csak egy napon, pénteken szállítunk. Erre a módosításra azért volt szükség, mert viszonylag nagy mennyiségű lakossági szemetet kell minden héten elhordanunk. Hogy egyéb tevékenységekkel is tudjunk foglalkozni, ezért átszerveztük a munkát. Ezt úgy értem, hogy létrehoztunk egy csapatot, amely kizárólag szemételhordással foglalkozik, községi szinten. Ezáltal hatékonyabbá válhat ez a szolgáltatást, és a lakosság is pontosan tudja, hogy mikor kell kitenni a szemetet. Emellett a vállalatnak más tevékenységekre is jut erőforrása. A szemételhordás kapcsán meg kell említenem, hogy nyolc éve elszállítjuk a lehullott levelet, és évről évre sikeresebben. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több levelet kell elszállítanunk. Az idén már akkora mennyiséggel találtuk magunkat szemben, hogy Kishegyesen nem is érkezünk egy nap alatt begyűjteni. Bácsfeketehegyen és Szeghegyen ugyancsak nagy mennyiségű avart kell elszállítanunk – nyilatkozta Kormányos, majd hozzáfűzte, hogy ez egy teljesen ingyenes akció, a helyi közösségek állják a költségét. A szervezett levélelhordás célja, hogy teljesen megszűnjön az avarégetés. Az igazgató azt is elmondta, hogy az ingyenes akció a jövő héten fog véget érni.

A Komunál Közvállalatnak az idén sikerült rendbe hoznia a kishegyesi földes utcákat. Földgyalu segítségével elegyengették az utakat – tudtuk meg Kormányostól, aki a vízhálózat fejlesztéséről is beszámolt.

Külön csapat foglalkozik a lakossági szemét elszállításával (Lakatos János felvétele)

Külön csapat foglalkozik a lakossági szemét elszállításával (Lakatos János felvétele)

– A földes utcákban a nagyobb kátyúkat zúzott kővel töltöttük fel, illetve több helyen kijavítottuk az útszegélyt. Ezt az aszfaltozott utcákban is elvégezzük, és addig folytatjuk, amíg az időjárás engedi. Hamarosan két kúttal fog bővülni a községi vízellátás. Ez egyik kutat Szeghegyen, a másikat pedig Bácsfeketehegyen fogjuk beüzemelni. Mindkét kút a befejezés előtti utolsó fázisban van, már csak a villanyáram bevezetése maradt hátra. Ezt követően rögtön üzembe helyezzük őket, növelve ezzel a vízmennyiséget és javítva a vízszolgálatatás minőségét. Emellett az új kutak tartalékként is szolgálnak majd, ha más kutak meghibásodnának, akkor ezek át tudják venni a szerepüket. Ily módon meghibásodás esetén is folyamatos lesz a vízellátás – fogalmazott az igazgató, majd a tervek kapcsán elmondta, hogy további átszervezéseket is terveznek a vállalatban.

– A szemételhordás érdekében eszközölt belső változtatásokat folytatni fogjuk, vagyis külön csapatokat fogunk létrehozni a zöldterületek karbantartására, illetve a vízhálózat karbantartására és építésére. A csapatok községi szinten fogják végezni ezeket a tevékenységeket, növelve így a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. Célunk, hogy minél több munkát elvégezzünk adott idő alatt – nyilatkozta Kormányos, majd hozzáfűzte, hogy az átszervezés nem jelent létszámnövekedést. A meglévő munkaerővel igyekeznek minden eddigi munkát elvégezni, illetve növelni az elvégzett munka mennyiségét, hogy minél gazdaságosabban működjön a vállalat – hangoztatta.