2024. április 19., péntek

Tőkés: ellentmondásos a romániai jogállamiság és a jubilálás közötti ellentét

Ordító ellentmondás a mélypontra süllyedt romániai jogállamiság és a látványos jubilálás közötti kirívó ellentét, de ennél is nagyobb az ellentmondás az államfő által említett "európai szellemiség" és a száz év óta idegen elnyomás alá került erdélyi magyarság sérelmére elkövetettek között - jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában csütörtökön.

A képviselő az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a román centenáriummal kapcsolatban megfogalmazott napirend előtti felszólalásához kapcsolódva kijelentette: miközben az Európai Parlament és az Európai Bizottság jelentései "ultimátumszerű megrovásban részesítik a mélyponton álló romániai jogállamiságot", Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Antonio Tajani európai parlamenti elnökök "fesztív módon" ünneplik annak a Nagy- Romániának a jubileumát, amely megalakulásának centenáriumán újabb és újabb merényleteket követ el az európai jogállamiság sérelmére.

Ezek között a képviselő a kommunizmus idején önkényesen elkobzott magyar köztulajdonok két kategóriáját nevezte meg. Azokat, amelyeket jogos tulajdonosainak közel harmincévnyi "jogállamiság" sem adtak vissza, valamint azokat a visszaszolgáltatott ingatlanokat, amelyeknek "alattomos visszaállamosítása a szemünk előtt folyik" - mondta.

Tőkés László kijelentette, a magán- és köztulajdon rovására elkövetett jogfosztás egyben egyház- és kisebbségellenes vallási és etnikai diszkriminációt is jelent.

Ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot, hogy Románia legméltóbb módon a jogosság és a törvényesség helyreállításával, illetve a demokratikus jogállamiság biztosításával ünnepelhetne.

"Amíg ez nem válik valósággá, addig országunk európaisága is csak ünnepi sallang marad, és Ferenc pápa hőn áhított romániai látogatása is merő szemfényvesztés lenne" - fogalmazott az erdélyi képviselő.