2024. március 29., péntek

Rendőrök szöktették a gyilkosokat?

Koszovói szerb rendőröket vádol bűnrészességgel a pristinai ügyészség Oliver Ivanović meggyilkolása ügyében

Bizonyítékai vannak a koszovói Különleges Ügyészségnek arra, hogy három szerb nemzetiségű személynek – akiket a minap tartóztattak le a pristinai különleges egységek Észak-Koszovóban – köze volt Oliver Ivanović meggyilkolásához, együttműködtek a bűntény kitervezésében – állította ma közzétett írásában a pristinai Koha Ditore.

A napilap betekintést nyert a bíróság és az ügyészség irataiba, melyek szerint Marko Rosić, Nedeljko Spasojević és Dragiša Mirković három súlyos bűncselekmény elkövetésében számít gyanúsítottnak: gyilkosság elkövetése, hivatali titok kiszivárogtatása és illetéktelen fegyvertartás. Ketten az elkövetők közül a Roske, illetve a Ljimar álnevet használták a gyilkosság kitervelése során, rajtuk kívül még két illetőt kísértek be a koszovói hatóságok, de végül az egyik előállítottat szabadon engedték, és hárman maradtak előzetes letartóztatásban – írta a Koha Ditore az ügyészség által bemutatott bizonyítékokra és iratokra hivatkozva.

Nedeljko Spasojević számít fő gyanúsítottnak, aki Észak-Koszovóban rendőrségi felügyelőként dolgozott 2013 óta, s a koszovói szervek értesülései szerint szorosan együttműködött a gyilkosság eddig még ismeretlen végrehajtójával. Az ügyészség úgy tudja, Spasojević segítette a többi gyanúsított munkáját a különféle akadályok elhárításával, továbbá az elkövetők szökését is szavatolta, egy rendőrautót bocsátott a rendelkezésükre. A Különleges Ügyészség irataiban az áll, hogy a szóban forgó fő gyanúsított segített az elkövetőknek annak a kocsinak a beszerzésében, amelyből a halálos lövést leadták, és további két rendőr működött közre a helyszínen annak érdekében, hogy Ivanović gyilkosai gyorsan és biztonságban olajra léphessenek.

„Spasojević ezekkel a cselekedeteivel voltaképpen megszegte rendőri hivatásából eredő kötelezettségeit. Nem próbálta megakadályozni az illetéktelen személyeket abban sem, hogy lefényképezzék és megrongálják a gyilkosságra utaló bizonyítékokat. Ezek azok az okok, amelyek arra utalnak, hogy az illető bűnrészes a gyilkosságban” – áll a Különleges Ügyészség dokumentumaiban.

Sapsojević házának átkutatása során a rendőrség egy AK–47-es kalasnyikovot, tölténytárakat, 106 golyót és egy kézigránátot is talált, egyikhez sem volt engedélye az említettek közül.

Marko Rosićot, azaz Rosket a rendőrség egy Ivanović zsebében talált levél miatt állította elő, ebben a levélben szerepelt a KM–014–FZ rendszám is: egy Hyundai Santa Fe dzsip rendszáma, mellyel még a gyilkosság után is követték a megölt politikus testvérét. Dragiša Mirković – Ljiman úgyszintén az észak-koszovói rendőrség tagja. A tett helyszínéről információkat adott ki Koszovó területén kívülre, az ügyészség szerint egy szerbiai rendőrrel egyeztetett.