2024. április 23., kedd

Kifizetődőbb lesz a marhahizlalás

Az agrárminiszter szerint 15 000 dinárra emelik az egyedenkénti támogatást

A mostani 10 000 helyett legkevesebb 15 000 dinárt kapnak a szarvasmarha-tenyésztők az államtól egy-egy hízójószág után – jelentette ki a közszolgálati televízióban Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Megjegyezte, hogy a marhahús kilója is megdrágult.

„Szerbia Törökországba és Kínába is szállíthat marhahúst, hamarosan megnyílnak előtte egyes közel-keleti piacok is, ezért serkenteni kell a hizlalást, és legkevesebb 50 százalékkal növeljük a támogatást” – mondta az agrárminiszter. Közölte még: ami a területalapú támogatást illeti, marad

a hektáronkénti 4000 dinár, de minden más anyagi ösztönzést erősítenek. Két évvel ezelőtt pl. mezőgazdasági felszerelés, gépezet beszerzésére, jégvédő hálók és öntözőrendszerek felszerelésére összesen csak 500 millió dinárt tudtak fordítani támogatás formájában, jövőre már mintegy 9 milliárdot szánnak erre a célra. Jelentős összeggel rendelkeznek ahhoz is, hogy segíteni tudják a gazdákat a raktárak és hűtőházak építésében, és a korábbinál többet fektethetnek az árvízvédelmi és öntözőrendszerekbe, az automatizált jégelhárításba, valamint terveik között szerepel egy jégtörő beszerzése is.