2024. április 26., péntek

Vezanost za korene

Kulturna zajednica Mora Ištvan u Kevi ima 25 godina.

Atila Perpauer, rukovodilac zajednice, nam je povodom jubileja rekao, da su se u Kevi mnogo pre nego što se oformila zajednica, u sedamdesetim godinama prošlog veka, održavale bogati kulturni događaju. Međutim, kasnije kada se društvo osiromašilo i kulturu je povuklo za sobom.

-Kevi je, od samog svog postojanja, bila takva zajednica, koja se borila da preživi sve teškoće i bila prisutna u društvenom životu, moto je bio da je potrebno baviti se kulturom i kad je teško, jer pruža mogućnost za preživljavanje. Kada se ispostavilo da je brat Ferenca More predavao u Keviju, tada je odlučeno da zajednica dobije ime po Ištvanu Mora. Osnivači zajenice su bili ženski hor ,,Bazsarozsa“ 1993. godine. Značajniji rad u zajednici je počeo 2001. kada su se oformile razne sekcije: dečja, omladinska, dramska sekcija, tamburaška, i na kraju folklorna. Pored toga, u selu ima dosta takvih, koji uzmu učešće u radu iako nisu članovi nijedne sekcije, a neki pomažu donacijama.

- Od organizovanih događaja je najveći praznik tradicionalnog osvešćavanja hleba. Godinama istražujemo i pronalazimo mlade telente. Naravno, prisećamo se naših nacionalnih praznika, organizujemo svečanost povodom Božića, za decu doček Mikulaša. U okviru Art serije se održavaju predstave u kojima učestvuju članovi zajednice. Pre Božića se tradicionalno održava podsćanje na Betlehem. Negovanje ove tradicije je od osamdesetih godina prošlog veka preuzela crkva. Od početka postojanja zajednice su svečanosti prosvećenja hleba organizovane od donacija meštana, dok je to danas od sredstava preko konkursa. Samouprava Sente, Mađarski Nacionalni Savet i Fondacija Bethlen Gabor su uvek vodili računa o zajednici u Keviju i uvek su pomagali. Proteklih godina smo konkurisali i za obnavljanje objekta zajednice. Promenjena je konstrukcija krova, obnovljena bina, sanitarni čvorovi, dograđene pomoćne prostorije, još predstoji popravka dekoracije na spoljnim zidovima. Skoro su uspostavili kontakt sa Mora Ferenc Društvom iz Kiškunfeleđhaza i zajednički neguju ostavštine braće Mora. Postavili su spomen ploču na sećanje na Ištvana Mora, na koju svake godine postavljaju cveće.