2024. április 25., csütörtök
VÁROSI KERTÉSZET

Fákkal a zaj ellen

A Városi Kertészet Közvállalat őszi faültetési projektumának keretében Újvidéken 26 helyen ültetnek facsemetéket, bokrokat, örökzöld növényeket

A faültetési akciót a Városi Környezetvédelmi Hivatal finanszírozza. A projektumnak az a célja, hogy javítsák a városi levegő szennyezettségét, és hogy csökkentsék a városi forgalom által kibocsájtott zajt.

A Városi Kertészet őszi akciója előmunkálatai során eltávolítják az öreg, korhadt fákat, ezek helyébe olyan facsemetéket, bokrokat ültetnek, amelyek ellenállóbbak a városi, romboló körülményekkel szemben. A projektum keretében sokkal több fát ültetnek, mint amennyit eltávolítanak, az előrelátott arány 8:1. Ezzel egy időben, a Városi Kertészet dolgozói megmetszik a fákat, bokrokat, teszik mindezt a polgárok biztonsága és a növények élettartamának meghosszabbítása érdekében.

A Jaša Tomić sugárúton összesen 28 korhadt fát távolítottak el, helyükbe 100 lombhullató és toboztermő facsemetét ültetnek. Ebben a városrészben leginkább szilfákat ültetnek (84 db.), de lesznek feketefenyők, japánakácok, sárga cserszömörcék és tuják is. A föld alatti infrastrukturális vezetékek miatt nem lehet mindenhol földbe ültetni a fákat, bokrokat, ezért ezeken a helyeken nagyobb méretű cserepekbe kerülnek a növények. A facsemeték és a bokrok töve köré természetes anyagból talajtakaró réteget szórnak, amely megőrzi a föld nedvességét és meggátolja a gazosodást. A Jaša Tomić sugárúton összesen 710 négyzetméteren végeznek őszi munkálatokat.

A Grbavica városnegyedben az elmúlt másfél évtizedben a családi házak helyébe többemeletes lakóépületeket emeltek, a munkálatok során sok helyen megsérültek a fák gyökerei, ezért sokat most már el kellett távolítani. A Miša Dimitrijević utcában például 32 öregebb fát gyökerestől ki kellett vágni, ezek helyébe 99 olyan facsemetét ültetnek, amelyek ellenállók a megnövekedett légszennyezettséggel szemben. A Városi Kertészet dolgozói az öreg fák helyébe közönséges gyertyánt, hársfákat, kőrist, akácot, ujjas juhart és ostorfát ültetnek, a mostaninál jóval zöldebbé téve így ezt a városrészt. Ezenkívül, sövényeket, bokrokat ültetnek, valamint füves területeket alakítanak ki. A frissen ültetett fák, bokrok védelme érdekében vasoszlopokat emelnek köréjük.