2024. március 28., csütörtök

Irányt mutatnak, erőt adnak ma is

Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek Bácskossuthfalván

A tragikus körülmények között elhunyt Csubela Ferenc ma is nagy tiszteletnek örvend. A Vajdasági Magyar Szövetség első elnöke halálának november 27-ei évfordulóján megemlékezést szervezett tegnap délután a bácskossuthfalvi helyi közösség és a VMSZ helyi szervezete. A novemberi borús időben a síremléknél Mészáros Boglárka Radnóti Miklós gondolatait idézte, majd Talpai Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácstagja mondott beszédet.

Tisztelgés Csubela Ferenc sírjánál (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)

Tisztelgés Csubela Ferenc sírjánál (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)

– Csubela Ferenc közvetlen, egyszerű ember volt. Személyes meggyőződésem, hogy mindenkivel megtalálta a közös nevezőt, és figyelembe vette, elfogatta a felé irányuló tanácsokat. Szívvel, lélekkel cselekedett, a magyar közösség érdekében. Olyan gondterhes idők voltak ezek a 90-es években, amikor az ő erős személyisége, harciassága, bátorsága erőt adott nekünk, vajdasági magyaroknak, és arra ösztönzött mindnyájunkat, hogy kiálljunk az elveink mellett, segített bennünket az itthon maradás, a megmaradás és a magyarságunk mellett dönteni. Élére állt a háborúellenes megmozdulásnak, síkra szállt kisebbségi jogainkért, és az egyszerű szegény emberért is tett lépéseket – mondta beszédében Talpai Sándor, majd kiemelte, hogy csapatépítő személyiségének köszönhetően nagyon rövid idő alatt sikerült megalapoznia a mai VMSZ szervezetét.

– Halála napján is közösségünkért tevékenykedett, munka közben, a vajdasági szórvány kis településeit járva érte a szerencsétlen végzet. Abból a csapatból, amelyet ő alapozott meg, mára egy erős vajdasági magyar politikai szervezet kovácsolódott, amely küzd tovább azokért az értékekért, amelyekért ma ő is síkra szállna – mondta beszédében a VMSZ tanácstagja.

Kiss Antal református esperes síremléke mellett Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke emlékezett.

Tisztelgés a nagytiszteletű néhai esperes, Kiss Antal síremléke előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tisztelgés a nagytiszteletű néhai esperes, Kiss Antal síremléke előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Kiss Antal a néhai Csubela Ferenccel együtt tartotta bennünk a lelket a 90-es évek gondterhes időszakában. Szavai, elvei ma is erőt adnak nekünk, irányt mutatnak. Felhívta például arra is a figyelmünket, hogy sokszor hajlamosak vagyunk csak a rosszat meglátni magunk körül. Figyelmeztetett arra is bennünket, hogy ne legyünk hálátlanok azért a sok jóért, amit kapunk a Jóistentől, hiszen van családunk, közösségünk, otthonunk, házunk, hazánk. Anti bácsi ma is aktuális, szilárdító erejű szellemi örökségéből Tünde lánya közreműködésével hamarosan egy kötet jelenik meg, ami vallási hovatartozástól függetlenül mindannyiunk számára feltöltő gondolatokat tartalmaz majd – fogalmazott Kiss Antalra emlékezve Dudás Károly,

Csubela Ferencre és Kiss Antalra, Bácskossuthfalva neves szülöttjeinek emléke előtt tisztelegve a helyi közösség a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetével szervezett közös koszorúzást. A tisztelet virágait a családtagok után Pásztor István, a VMSz elnöke, Dudás Károly, a VMSZ tanácselnöke, Talpai Sándor a VMSZ tanácstagja, a párt topolyai és a kishegyesi szervezeteinek a képviselői, a falu helyi közössége, és Topolya község tisztségviselői helyezték el.