2024. április 20., szombat

A gyermekről szabadon

Bemutatták Pap Ágota Mi a gyerek? című kötetét

A gyermek és annak nevelése mindig aktuális téma volt – és lesz is. A gyerek a témája Pap Ágota nemrég megjelent, Mi a gyerek? című könyvének is. A kötet az Életjel Kiadó gondozásában jelent meg, és a kiadó 50. születésnapja tiszteletére kedden este mutatták be a szabadkai Városháza dísztermében.

Beke Ottó, a kötet egyik recenzense a bemutatón hangsúlyozta, hogy teljesen objektíven tudta olvasni a könyvet, mivel a saját kutatási területe távol áll a pszichológiától, és ismertette a kötet szerkezeti felépítését. A mű három részből tevődik össze. Az első egy összefoglaló tanulmány, amelyben a szerző a neveléstudományi álláspontokról és módszerekről értekezik, nem rejtve véka alá bírálatát a múltbeli módszerekről. A második 31 mélyinterjút tartalmaz olyan személyekkel, akik valamilyen módon kötődnek a gyermekekhez. Beke Ottó rávilágított eme szövegek műfaji sokszínűségére: vannak köztük rövidebbek, hosszabbak, személyes hangvételűek, önéletrajzi jellegűek, a tudományosság felé hajlóak, illetve esszék is.

A könyv harmadik egysége összegzés – ezt nemcsak a recenzenstől, hanem magától a szerzőtől is megtudhattuk. Pap Ágotával az est folyamán Zakinszky Toma Viktória beszélgetett. Kiderült, hogy a díszteremben kirakott gyermekrajzokat a szerző gyermekeinek csoporttársai és az egyik szerzőtársának osztálya készítették. Pap Ágota szerint a gyermekre mindig ajándékként, és nem teherként kell gondolni, a nevelésben nem a szülő autoritása a fontos, hanem a gyermekkel együtt töltött minőségi idő. Fontosnak tartja, hogy a nagy rohanás mellett a szülők mindennap szenteljenek egy kis időt és figyelmet a gyermekeiknek. A könyv nemcsak a szülőknek, hanem a szélesebb közönségnek szól.

Az 50 éves Életjel Kiadóról Dévavári Beszédes Valéria kiadóvezető ejtett szót. Mint mondta, fontosnak tartotta, hogy egy ilyen kiadvánnyal ünnepeljék meg az évfordulót, mert szívén viseli a gyermekek sorsát. Lapunknak elmondta, hogy az év végéig a kiadó még két kiadványt jelentet meg, egy kritikakönyvet, valamint egy Szabadka szőlészetéről íródó szakkönyvet.

Az esten közreműködött Mess Attila színművész, aki részleteket olvasott fel a könyvből, illetve előadta Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című versét. Zongorán Jelena Popović, a Szabadkai Zeneiskola második osztályos növendéke játszott. Az est házigazdája Gyurkovics Virág volt. A kötet grafikai szerkesztője Kanyó Janovics Erika, recenzensei pedig Beke Ottó mellett Ivanović Josip és Palatinus István.