2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREK

Sörnapok bemutatója Temesváron

A Nagybecskerek és Temesvár közötti, egykor virágzó kapcsolatok felújítására újabban több kezdeményezés született. A két bánáti várost összekötő Béga újjáélesztése mellett, a turizmus terén is igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a városokat. Ez utóbbi céljából kedden este a nagybecskereki városháza dísztermében a húsztagú Temes megyei küldöttségnek mutatták be legnagyobb bánáti városunk turisztikai kínálatát.

Nagybecskereken jövőre sokkal több román turistát várnak (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskereken jövőre sokkal több román turistát várnak (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek negyven kilométerre fekszik a szerb–román országhatártól, Temesvár pedig száz kilométerre van tőle. A két várost összekötő folyónak az újbóli hajózhatóvá tétele, valamint a partján épülő kerékpárútnak nagy szerepe lesz abban, hogy több romániai turista látogasson Nagybecskerekre. Persze ez fordított irányban is érvényes.

Hogy a szomszédok egyre többet utaznak, azt már felismerték Versecen, ahol a szüreti napokra évről évre több román vendég érkezik. Ugyanez érvényes a nagykikindai töknapokra is. Ezen az úton szeretnének elindulni most a nagybecskerekiek is.

– Már tavaszra sokkal több romániai vendéget várunk, mi ugyanakkor egy nagy turisztikai bemutatkozó megtartását tervezzük Temesvár központjában. Elsősorban a sörnapokat mutatjuk majd be. Ezt már megbeszéltük az ottani gazdasági kamarával, illetve a vállalkozókkal – mondta Zoran Ljubotina, a Nagybecskereki Turisztikai Egyesület igazgatója.

A turizmus terén való együttműködés szorosabbá tételének az ötlete az idei nagybecskereki gazdasági kiállításon született meg. A nagybecskerekiek küldöttsége nemrég Temesváron járt.

– A fő célunk az, hogy szorosabb kapcsolatot teremtsünk a vállalkozók között, és persze a vendéglátóiparban dolgozó munkásokkal és a vállalkozókkal. Ugyanis szerintünk nagyon fontos olyan eseményeket szervezni, amelyek növelik városunkban a turisták számát. Az pedig nagyon fontos a vállalkozók szemszögéből is – mondta Kiss Izabella, a Nagybecskereki Munkáltatók Uniójának igazgatója, a találkozó egyik kezdeményezője.

Temesvár a régió legdinamikusabban fejlődő városa.  

– Temesvár nagy város, turisztikai és egyéb lehetőségekkel. Nagyon jó volna, hogyha szorosabb kapcsolat jönne létre Nagybecskerek és Temesvár között. Akár a turizmus, de minden egyéb téren is – mondta Predrag Adžić, a temesvári Casa del Sole szálloda és étterem képviselője.

Mint ahogy a nagybecskereki prezentáción hallottuk, a kedvező díjszabásnak köszönhetően, évente mintegy ötvenezer szerbiai polgár veszi igénybe a temesvári nemzetközi repülőtér szolgáltatásait.