2024. április 18., csütörtök

Federer vereségei a csemegék

Roger Federer (Fotó: Beta/AP)

Roger Federer (Fotó: Beta/AP)

A holtszezon átvészelésének egyik módja a Hivatásos Teniszezők Szövetségének (ATP) az a hagyománya, miszerint az év végén kihirdeti a legjobb meccseket, hogy az érdeklődés szakadatlanul a teniszre irányuljon. Előbb a hatáskörükbe tartozó tornákról válogatnak, majd külön szelekcióban a Grand Slam-tornákról is. A különbséget azért is meg kell tenni, mert az első esetben a meccseket két, a másodikban pedig három nyert játszmában vívják.

Az idén úgy alakult, hogy a 38. évében járó Roger Federert kellett legyőzni az első lista élpozíciójához. A nagyok vereségeinek jelentős fajsúlya van, hisz a 2–4. helyen is a ranglista első három helyét elfoglalók látványos csatában való bukása kapott helyet, az ötös rangsort pedig egy Nadal-győzelem zárja.

A 2018-as év legjobb ATP-meccse e választás szerint a párizsi teremtorna elődöntője lett, amelyben Novak Đoković 7:6, 5:7, 7:6 arányban múlta felül Federert. A 3 óra 2 perces viadalnak nagy volt a tétje, hisz Novak éppen visszaszerezte a ranglista első helyét, és nem óhajtotta Rogernek azon nyomban átengedni, emellett a svájci a 100. tornagyőzelmére pályázott. A pályán minden Novak ellen szólt, hisz Rogernek 54 nyertes ütése volt, a szerb pedig pályafutása során először nem használt ki egyetlen breaklabdát sem, amikor két számjegyű alkalma volt erre. A hajrá Novaké volt, aki úgy harcolta ki a rövidítést, hogy az utolsó 11 pontból 9-et nyert meg, majd a tie-breakben a svájci is besegített egy döntőnek bizonyuló kettős adogatási hibával.

A lista további sorrendje: 2. Del Potro–Federer 6:4, 6:7, 7:6, Indian Wells, döntő, 3. Čilić–Đoković 5:7, 7:6, 6:3, Queen’s, döntő, 4. Thiem–Nadal 7:5, 6:3, Madrid, negyeddöntő, 5. Nadal–Wawrinka 7:5, 7:6, Toronto, 3. forduló.