2024. március 28., csütörtök

II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánították 2019-et

A parlament II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította a 2019-es évet az erdélyi fejedelem megválasztásának 315. évfordulója alkalmából. A képviselők egyhangúlag, 178 igen szavazattal fogadták el a kormánypárti képviselők erről szóló határozati javaslatát.

Vejkey Imre (fotó: MTI)

Vejkey Imre (fotó: MTI)

A Ház a döntésével a Rákóczi-szabadságharc emléke előtt kíván adózni, egyúttal kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza azokat a rendezvényeket, megemlékezéseket, valamint oktatási anyagokat, amelyek méltó emléket állítanak II. Rákóczi Ferenc szabadságküzdelmének mind az anyaországban, mind a határon túl élő magyarság és a diaszpóra magyarsága körében.

A döntés kapcsán Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen történelmi jelentőségűnek nevezte az Országgyűlés határozatát.

„Az emlékév hozzásegít, hogy öntudatos, büszke magyar polgárok legyünk, a nemzet közös történelmét – legendás hőseivel együtt – mélyebben megismerjük úgy, hogy abból a mindennapi küzdelmek során is meríteni lehessen. Ahhoz is hozzásegít, hogy a marxista történelemszemléletet oda helyezzék, ahová való, a történelem szemétdombjára, illetve, hogy meghaladják azt a Nyugat-Európában honos történelmi szemléletet, amely azt közvetíti Közép-Európa és a magyarság felé, hogy hozzá képest mindig le volt maradva. Ez nem volt így, ezt bizonyítják a szabadságharcaink és Rákóczi személye is” – hangsúlyozta Vejkey Imre.

Kiemelte: a sikeres jövőnk azon áll vagy bukik, hogy értékes múltunkat és az azt jelképező személyeket megfelelően tiszteljük-e, vannak-e emlékéveink, amikor a hőstettekre emlékezhetünk.