2024. március 28., csütörtök
UKRÁN-OROSZ VISZÁLY

Mától hadiállapot

Ukrajna tíz déli megyéjében ma reggel életbe lépett a hadiállapot – az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája –, miután a parlament hétfőn este elfogadta a bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet. A hadiállapotot az Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos megyékben vezetik be 30 napos időtartamra.

A videóról vágott képen az FSZB hajói „szemléltetik” azt a helyet, ahol a tengeri incidens történt (fotó: FSZB via AP/Beta)

A videóról vágott képen az FSZB hajói „szemléltetik” azt a helyet, ahol a tengeri incidens történt (fotó: FSZB via AP/Beta)

Az intézkedést egy tengeri incidens miatt hozták, vasárnap ugyanis a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket, arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el. A három hadihajó lefoglalásáért és a 24 főnyi személyzet őrizetbe vételéért a két fél egymást tette felelőssé.

Az elfogott ukránokat – akik közül ketten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei – tegnap Kercsből a Krím székvárosába, Szimferopolba szállították, és tiltott határátlépés címén megkezdődött a bírósági tárgyalásuk.

Kreml: eszkalálódhat a konfliktus 

A hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki a hadiállapot bevezetését a jövő márciusban tartandó ukrán elnökválasztással hozta összefüggésbe.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő eközben jelezte: a hadiállapot bevezetése komoly problémákat okoz majd Ukrajna gazdaságának, valamint Moszkva és Kijev kapcsolatának. Szerinte az intézkedés alkalmat ad a hatalomban lévő vezetésnek némi izomfitogtatásra és a lakossági támogatottság megerősítésére. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a hadiállapot bevezetése nyomán törölhetik a jövő márciusban esedékes ukrán elnökválasztást.

Medvegyev hangot adott gyanújának, hogy a lépés mögött választási technikai megfontolás áll. Szerinte nyilvánvaló, hogy Porosenkónak nincs esélye az újraválasztásra, de még arra sem, hogy bekerüljön a második fordulóba. Emlékeztetett rá: ukrán politikai elemzők már egy évvel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy az elnök hadiállapotot vezethet be. A kercsi „provokáció” minden bizonnyal ezt a célt szolgálta.

A tegnap Párizsban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elutasította német hivatali partnere, Heiko Maas javaslatát, hogy német–francia–orosz–ukrán együttműködéssel csökkentsék a feszültséget. Lavrov közölte, nem látja szükségét semmilyen közvetítésnek.

Putyin egyébként november 15-én Szingapúrban tartott sajtótájékoztatóján de facto kizárta annak lehetőségét, hogy továbbra is a Porosenko-féle vezetéssel törekedjen tárgyalásos megoldásra. Ismételten a minszki megállapodások következetes szabotálásával vádolta meg Kijevet, és kifejezte Moszkva készségét arra, hogy Ukrajna bármilyen új vezetésével tárgyaljon majd a délkelet-ukrajnai rendezésről.

Szergej Lipovoj vezérőrnagy, az Oroszország Tisztjei elnevezésű szervezet elnöke szerint a hadiállapot bevezetése nem jelent fenyegetést az orosz határ és a Krím számára, mert szerinte az ukrán hadseregnek nincs támadó potenciálja, a flotta kritikus állapota meghaladta azt a pontot, ahonnan még vissza lehetne térni, a kijevi vezetés pedig nem készül öngyilkosságra.

A tábornok szerint Ukrajna legfeljebb nyugati partnerei együtt érző nyilatkozataira számíthat. Szerinte is a hadiállapotot kizárólag belpolitikai megfontolások alapján vezették be, a lépést nem valós katonai fenyegetés váltotta ki.

Korlátozzák az oroszok belépését Ukrajnába

Ukrán gárdista posztol a berdjanszki átkelőnél (fotó: AP/Beta)

Ukrán gárdista posztol a berdjanszki átkelőnél (fotó: AP/Beta)

Csaknem ötven orosz állampolgárt nem engedtek be tegnap Ukrajnába, így repülővel visszatértek Minszkbe – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel Anton Bicskovszki, a fehérorosz határőrség szóvivője. A dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatási vezetője pedig azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél.

A fehérorosz határőrség szóvivője elmondta, hogy hétfőn három Kijev–Minszk járaton összesen 12 orosz polgár tért vissza a fehérorosz fővárosba, tegnap pedig egy járaton 35. Bicskovszki közlése szerint az ukrán fél nem tájékoztatta a fehérorosz határőrséget a határátlépés szabályaiban bekövetkezett semmilyen esetleges változásról. Hozzátette: azt nem tapasztalták, hogy az ukrajnai nemzetközi közúti és vasúti átkelőkön tömegesen visszafordítottak volna orosz állampolgárokat.

Egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy miért tagadták meg az Ukrajnába történő belépést az érintettektől, akik egyszerű civilek, férfiak, nők és gyerekek.

Andrij Horgyejev, a dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatásának vezetője tegnap azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél.

„A határállomásoknál jelenleg korlátozott átlépés van az orosz állampolgárok részére mindkét irányban. Az ukrán állampolgárokat mindkét irányban korlátozás nélkül átengedik” – idézte Horgyejevet az UNN hírügynökség. Az intézkedés a Csaplinka, Kalancsak és Csonhar határátkelőkre vonatkozik.