2024. március 29., péntek

Gyümölcsöző az IT szektor

Nyereségesebb, mint a gyümölcs- és a zöldségkivitel együttvéve

Szerbia történelmi eredményt ért el 2017-ben: több mint egymilliárd euró értékben juttatott kivitelre IT-szolgáltatást – tette közzé Nenad Popović technológiai fejlesztési és innovációs miniszter.

Kiemelte, hogy az információs technológia révén magasabb bevételre tett szert az ország, mint a gyümölcsök és zöldségfélék kivitelével együttvéve – írja a B92 internetes portál.

Hozzátette, hogy a 2018. évi kivitel eredménye a tavalyi eredményt is meg fogja haladni, a számítások szerint mintegy 1,3 milliárd euró lesz.

Az Innovation Talk 2018 elnevezésű technológiai újításokról szóló tanácskozás kapcsán – amely ma kezdődik Belgrádban – a miniszter kifejtette, hogy az IT szektorban jelenleg 40-45 ezer fiatal és középkorú személy dolgozik. E szám 2022-re várhatóan emelkedni fog, így az új iparág mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A miniszter szerint Szerbia hosszú évekig az utolsók között kullogott a sorban, mára azonban a legsikeresebb kilenc európai uniós ország közé birkózta fel magát az iparágban. Elmondta, hogy az Inovyn Score Board legfrissebb, júniusi adatai szerint a legjobb európai országok versenytársává vált Szerbia az innováció területén.

Három jelentős egyetemi karról – a belgrádi és az újvidéki Műszaki Tudományok Karáról, valamint a niši Elektrotechnikai Karról – származnak a hazai sikeres mérnökök és startup vállalatok elindítói. Popović szerint ezek a felsőoktatási intézmények világszerte elismertek az egyetemi körökben. Hozzátette, hogy hazánkban nincsenek munkanélküli mérnökök és a legfőbb problémát a fiatalok elvándorlása jelenti e téren.

Emlékeztetett arra, hogy folyamatban van az újvidéki Tudományos Technológiai Park építése, a niši létesítményben pedig már megkezdődtek a munkálatok. A borčai ipari park kiépítéséről szóló üzleti terv február végére elkészül, április és május folyamán pedig sor kerül az alapkő letételére is.

Popović becslése szerint Belgrádnak, Nišnek, Kragujevacnak, Čačaknak és Kruševacnak nagy lehetőségei vannak arra, hogy az IT-ágazat új központjaivá váljanak.

Kiemelte, hogy nem csupán az információs technológiai megoldások rejtenek innovációs lehetőségeket. Az újítás szemléletes példájaként kiemelte, hogy akár egy háziasszony is lehet innovatív, azzal, hogy gyömbért ad hozzá a lekvárhoz. Popović elmondta, hogy az innovatív vállalkozói szférában kevesebb a nő mint a férfi, ezért a következő időszakban népszerűsíteni és támogatni fogják a női kezdeményezéseket.

A célok között szerepel, hogy már iskolás kortól kezdve arra ösztönözzék az újabb generációt, hogy vállalkozói szellemben gondolkodjon.

Belgrád ad otthont az innovációról szóló konferenciának, amelyen a régió miniszterei, az innováció és az informatika szakemberei vesznek részt, és megvitatják a jelenlegi fejlesztési tendenciákat.