2024. április 25., csütörtök

Épülhet a palicsi wellnessközpont

A költségvetésről vitáztak a képviselő-testületben – Emelkednek a közműdíjak

A szabadkai városi képviselő-testület keddi, 19. ülésének középpontjában a 2018-as városi költségvetés január elseje és szeptember 30-a közötti időszakban történő megvalósulása, az éves költségvetésről szóló rendelet módosítása, a kommunális közvállalatok tervezett árdrágítása, illetve több közvállalat igazgatójának kinevezése szerepelt.

A képviselők 22 napirendi pontról mondhatták el véleményüket (Fotó: Benedek Miklós)

A képviselők 22 napirendi pontról mondhatták el véleményüket (Fotó: Benedek Miklós)

Az 59 képviselő jelenlétével megtartott ülésen már az első napirendi pont, Szabadka Város költségvetésének az év első háromnegyedében történt megvalósításáról szóló beszámoló elfogadása kapcsán számos hozzászólás érkezett mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék részéről. A vita során az ellenzék elsősorban a költségvetésnek a tervezettnél alacsonyabb mértékű megvalósításával érvelt, amely sem a bevételek, sem a kiadások oldalán nem érte el az egész évre vonatkozó tervezet 75 százalékát. A körülbelül 55 százalékos megvalósulás azonban a hatalmi koalíció tagjainak elmondása szerint jónak tekinthető, már csak azért is, mert az az elmúlt öt év adott időszakában ennél alacsonyabb volt, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a bevételek és a kiadások a legnagyobb százalékban az év utolsó negyedében valósulnak meg. Mint mondták, a költségvetés megvalósulásáról csak az év végén kaphatunk reális képet, de az a tény, hogy a város a 2014-es szinthez képest 36 százalékkal több pénzeszközzel rendelkezik, azt bizonyítja, hogy a városvezetés jól végzi a dolgát. A vita során arról is szó esett, hogy a kommunális közvállalatok bevételét milyen mértékben kell a városi költségvetésbe utalni. A második napirendi pont, vagyis a Szabadka Város éves költségvetésének második módosításáról, illetve kiegészítéséről szóló rendelet elfogadása tovább mélyítette a vitát. Utóbbi napirendi pont kapcsán elsősorban a város nagyberuházásai kerültek szóba, többek között a Népszínház rekonstrukciója, az úgynevezett Y-elágazás, illetve a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzésére vonatkozó projektum. Az ellenzék meglátása szerint ezen projektumokat évről évre halogatják, míg a hatalmi koalíció meglátása szerint ennek objektív okai vannak.

A vitán felszólalók között volt Szabadka polgármestere, Bogdan Laban is, aki újságírói kérdésre elmondta, hogy a költségvetésről szóló rendelet módosítására elsősorban a tartományi és köztársasági szintekről érkezett támogatások miatt került sor, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az éves költségvetésről szóló tervezet megvalósulása az év végén eléri a 90 százalékot.

Bogdan Laban több alkalommal is felszólalt az ülésen (Fotó: Benedek Miklós)

Bogdan Laban több alkalommal is felszólalt az ülésen (Fotó: Benedek Miklós)

– Tartományi és köztársasági szintekről az elmúlt két és fél évben körülbelül 3 milliárd dináros támogatás érkezett. Mindazon nagy értékű beruházások, amelyeket korábban úgy ismertek, mint amelyek sohasem készülnek el, megvalósítása jól halad. Az Y-elágazásnak a Zombori út és az autópálya közötti szakasza hamarosan elkészül, és jövőre a kelebiai határátkelőhelyet és a 10-es korridort is összekötjük. A Népszínház rekonstrukciójára jelen pillanatban 500 millió dinár áll a rendelkezésünkre, aminek egy részét az idén fogjuk elkölteni, míg a legnagyobb hányadát 2019 első felében. A közelmúltban lezárult a palicsi wellness- és spaközpont kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatunk, és december folyamán megtörténhet az alapkő letétele – mondta a polgármester.

A hatalmi koalíció részéről Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, hogy a város az év első kilenc hónapjában 4,1 milliárd dinár bevételt könyvelhetett el, és a megvalósulás mértéke arra utal, hogy az éves tervezet túl optimista volt.

– Ha a tavalyi évet vesszük figyelembe, megállapíthatjuk, hogy 2017 azonos időszakához viszonyítva körülbelül 10 százalékkal több bevételt könyvelhettünk el. A költségvetés módosítását szintén az optimista tervezés, ugyanakkor más objektív okok tették szükségessé – mondta Nágel.

Az ellenzék részéről Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviselője is többször felszólalt.

– Nem támogattuk a költségvetés módosítását, hisz meglátásaink szerint azt a nem elég körültekintően elkészített költségvetési tervezet tette szükségessé. Erre utal az alacsony megvalósulás is. Véleményem szerint az év végére igen komoly hiány is mutatkozhat – mondta Vučinić.

A keddi ülésen a képviselők jóvá hagyták hat közvállalat igazgatójának kinevezését is. Változás egyedül a Stadion Kommunális Közvállalat esetében történt, ahol a korábbi igazgatót, Tóth Róbertet, négyéves mandátumának leteltével Tamara Dimitrioski, okleveles közgazdász váltja.

A képviselő-testület ülésén vita alakult ki a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat 2018. évi működési tervének módosításáról is, amelynek fókuszában a közvállalat december elsejére tervezett áremelkedése szerepelt. A vita során, amelyben részt vett a Távfűtőművek igazgatója, Dervo Ahmetović is, szó esett arról, hogy a városi központi fűtés a drágítás ellenére még mindig a legolcsóbb Szerbiában, hogy a közvállalat annak ellenére, hogy szükségesnek érzi a drágítást, az elmúlt években nyereségre tett szert, illetve a pártfoglalkoztatás kérdése is szóba került.