2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREKI HULLADÉKFELDOLGOZÓ

Pénzbüntetés és (feltételes) bezárás

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság gazdasági vétség miatt ma hárommillió dináros pénzbüntetésre ítélte a helybeli Prekom állati tetemeket feldolgozó üzemet. Emellett három felelős személyt a vállalatban 30–50 ezer dináros pénzbüntetéssel sújtott.
A legnagyobb büntetés pedig az, hogy három évre betiltották az üzem működését. Ez utóbbi azonban csak feltételes büntetés. Ugyanis az ítélet szerint ez feloldható előbb is, hogyha a vállalat felszereli a szűrőket és megállítja a kellemetlen szagok kibocsájtását. A Prekomban ugyanis november 6-a óta folyamatban van a szűrőberendezés felszerelése, amelyet remélhetőleg jövő év február ötödikétől már üzembe is helyeznek. Erről a vállalat illetékesei tájékoztatták a bíróságot is, és nyilván ennek köszönhetően született kompromisszumos ítélet. Ugyanis, nyilvánvaló, hogy az ítélet nem kerül jogerőre a következő két hónapban. Vagyis, a szűrők felszerelésével nem áll meg a munka a hulladékfeldolgozóban. 

Februárban megszűnik a bűz? (Fotó: Kecskés István)

Februárban megszűnik a bűz? (Fotó: Kecskés István)


Petar Ilić városi környezetvédelmi felügyelő 2017 elején a polgárok folyamatos panaszai nyomán feljelentette az üzemet a nagybecskereki ügyészségen. Azzal érvelt, hogy a Prekom nem végezte el a kötelező környezetszennyezési méréseket. Emiatt javasolta, hogy tízéves időszakra csukják be a létesítményt. Ez azonban nem történt meg, a felügyelőt viszont leváltották. A feljelentése nyomán azonban per indult a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon. A tárgyaláson pedig bebizonyosodott, hogy 2016-ban valóban nem végezték el a kötelező vizsgálatokat. A Prekom jogi képviselői a tárgyaláson folyamatosan azt hangoztatták, hogy a bűz szubjektív érzés, amit viszont nem lehet mérni. Ugyanakkor – különösen a nyári hónapokban – sok polgár mindennapjait megkeseríti, immár évek óta, a Prekom állati tetemeket feldolgozó üzemből eredő bűz. Hiába van a létesítmény a város peremi részén, az egykori ipari övezetben, a szél időnként „behozza” a városba a kellemetlen szagokat. Az esettel kapcsolatban számos tiltakozás volt.

A hulladékfeldolgozó 1984-ben épült, az akkortájt a szomszédságában még jól működő BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. A vágóhíd tönkrement, az állati tetemeket és hulladékot feldolgozó üzem viszont mindmáig dolgozik. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. A komolyabb gondok pedig akkor kezdődtek, amikor az ország minden részéből elkezdték ide hordani az állati maradványokat.