2024. április 25., csütörtök

Kishegyes község napja

A községi képviselő-testület díszülésén összegezték az elvégzett munkát

Kishegyes község önkormányzata tegnap ünnepelte a község napját. Ennek alkalmából a községi képviselő-testület díszülést tartott, amelyen a képviselők mellett rangos vendégek vettek részt.

A kishegyesi Cserfes népdalcsoport fellépése (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi Cserfes népdalcsoport fellépése (Lakatos János felvétele)

Többek között jelen volt Miodrag Kankaraš, Montenegró szerbiai konzulja, Jerasz Anikó és Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, Dragi Vučković, az Észak-Bácskai körzet felelőse, Nagy Ottó, a Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Ótott Róbert és Marko Rovčanin, tartományi mezőgazdasági segédtitkárok, a katolikus, a református, a pravoszláv és muszlim egyházak képviselői, valamint Gádoros (HU), Torja (RO), Bar és Budva (MNO), Ada, Topolya, Csóka, Magyarkanizsa, Kula, Újvidék, Zenta, Szenttamás, Szabadka, Titel és Óverbász községek képviselői.

Az önkormányzat nevében először Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere köszöntötte a vendégeket. Lazić elmondta, hogy az elmúlt évben az önkormányzatnak sikerült számos eredményt elérnie. Tartományi forrásból a község 30 millió dinárt kapott útfejlesztésre. Ebből Kishegyesen kiaszfaltozták a Kertsor utcát, Szeghegyen pedig a kiszélesítették a Vuk Karadžić utcát. Tartományi és önkormányzati forrásból egy-egy kút épült Szeghegyen és Bácsfeketehegyen. Tartományi forrásból mentőautót kapott az egészségház, elkészült az idegenforgalom-fejlesztési tervezet. A tartományi kormány a költségvetésből jóváhagyott 405 millió dinárt Kishegyes község szennyvíztisztítójának megépítésére, számolt be a polgármester.

– Ez jelentős beruházás, nagy jelentőséggel bír a község életében. Természetesen nem állhatunk meg itt, pár éven belül be kell fejeznünk a teljes szennyvízhálózatot. Ez a projektum jelenleg tervezési fázisban van – mondta Lazić, majd arról is beszámolt, hogy Szeghegy és Bácsfeketehegy vonatkozásában elkészült a vízhálózat felújításának terve, és a szükséges engedélyek is megvannak. Hamarosan elkészült Kishegyes vízhálózatának felújítási terve is. A polgármester arról is beszámolt, hogy a községbeli iskolák új, korszerű gázfűtést kapnak, ami megtakarítást fog jelenteni.

Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy száz évvel ezelőtt ért véget az első világháború.

Szűgyi István kkt-elnök ünnepi beszéde (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István kkt-elnök ünnepi beszéde (Lakatos János felvétele)

– Száz évvel ezelőtt községünk lakosai úgy feküdtek le aludni, hogy másnap egy idegen országban ébredtek, akaratuk ellenére. Ezért ez az évforduló nem mindenki számára ünnep, de a vajdasági magyarság megemlékezik. Ez a közösség ma is a szülőföldjén él itt Vajdaságban, 25 másik nemzettel megértésben, elfogadásban és együttműködve. Erre Kishegyes község is nagyon jó példa – fogalmazott Szűgyi, majd arról is szólt, hogy az elmúlt egy évben az önkormányzatnak sikerült szerény sikereket elérnie. Az önkormányzat kiváló együttműködést valósított meg a tartományi kormánnyal, titkárságokkal és a nagyberuházási igazgatósággal, hangsúlyozta az elnök. A megvalósított projektumok közül kiemelte a Dr. Márton Sándor Egészségház nagymértékű felújítását, amire 38 millió dinárt fordítottak a köztársasági befektetési iroda jóvoltából. Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának le lettek cserélve a nyílászárói az utcafronton. Erre a célra 2,5 millió dinárt adott a tartományi oktatási titkárság, számolt be a kkt-elnök, majd reményét fejezte ki, hogy hamarosan megoldódik Kishegyes község egyik legaggasztóbb problémája, a Krivaja folyó szennyezése.

A díszülésen fellépet a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Cserfes népdalcsoportja, a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület énekese, Török Noémi, a szeghegyi Kszénia Hercegnő Művelődési Egyesület, valamint a bácsfeketehegyi Dusán Cár Kulturális Központ énekesei, szavalói.