2024. március 29., péntek

Dachullám Koszovóban

Lemondtak a polgármesterek, beszüntették a munkát a bírák, utcán a polgárok

A négy, szerbek lakta észak-koszovói helyi önkormányzat képviselő-testületeinek rendkívüli, együttes ülését követően lemondtak tisztségükről Leposavić, Zvečan, Zubin Potok és Kosovska Mitrovica északi részének polgármesterei. Ez azt jelenti, hogy a helyi önkormányzati szervek és a közigazgatás mostantól nem látja el feladatait, a képviselő-testületek pedig nem üléseznek. Ezzel párhuzamosan a mai rendkívüli ülésen a szerbek politikai képviselői határozatot fogadtak el a pristinai szervekkel való együttműködés megszakításáról. A határozat kimondja, hogy az észak-koszovói helyi önkormányzatok számára nem léteznek a pristinai szervek.

VÁLASZTÁST SZERB SZABÁLYOK SZERINT

– A szerb helyi önkormányzatok mostantól nem a pristinai albán hatalom keretében működnek. A hatalmi szervek mostantól nem látják el feladataikat, a képviselő-testületek pedig nem üléseznek. Ez a döntés végelegesnek tekintendő, mindaddig, amíg Pristina nem helyezi hatályon kívül összes diszkriminatív intézkedését – fogalmaznak a határozatban.

A pristinai hatalom diszkriminatív és megtorló jellegű magatartása mostanra folyamatossá vált, a központi szervek döntései aláássák a szerb nemzetiségű polgárok jogait – emelte ki Goran Rakić, Kosovska Mitrovica immár volt polgármestere, a Szerb Lista elnöke. Mint hozzátette: a szerbiai behozatali termékekre elrendelt 100 százalékos védővám embertelen, jogtalan, és szemben áll a civilizációs vívmányokkal. Pristina ezzel az intézkedéssel veszélyezteti a szerb nemzetiségű polgárok megmaradását, élethez való jogát, gyógykezelését és a tájékozódáshoz való jogát – sorolta Rakić.

Stevan Vulović, Zubin Potok volt polgármestere pedig azt erősítette meg, hogy a koszovói parlament elnökétől a helyhatósági választásoknak a szerbiai törvények szerint történő kiírását fogja követelni. A koszovói szerbeknél most telt be a pohár, az elmúlt öt évben szó nélkül tűrték az ideiglenes pristinai szervek, valamint a nemzetközi közösség tortúráját – közölte Vulović.

A polgármesterek lépését Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője is megerősítette, mondván, hogy amíg Pristina nem áll el a védővámtól, addig a négy, szerbek lakta helyi önkormányzatban megáll az élet, vagyis az állami szervek nem végzik a munkájukat.

SZABADOK AKARNAK LENNI SZERBIÁBAN

Déli tizenkettőkor a polgárok ismét Kosovska Mitrovica utcáira vonultak. Hasonló tüntetést pénteken szerveztek először. Az egybegyűltekhez Goran Rakić szólt, megerősítvén, hogy az észak-koszovói szerb önkormányzatok „hibernálták” magukat. Rakić nem érti, hogy a nemzetközi közösség miért hallgat, és miért nem kezd tárgyalásokat Pristinával a védővám eltörlésének ügyében. A szerb gyerekeknek hamarosan nem lesz mit enniük, inniuk, hiszen az élelmiszer-tartalékok egyre vészesebben fogynak – mondta Rakić, aki mára ismét tiltakozásra invitálta a polgárokat, valamint megerősítette, hogy a négy helyi önkormányzat együttes válságstábja 24 órás ügyeletet tart.

A koszovói szerbek elsősorban nem élelmiszert és gyógyszert, hanem szabadságot és békét óhajtanak, annak az országnak a kereteiben, amely képes őket megvédeni – ezt már Milan Ivanović, a Kosovska Mitrovica-i Egészségügyi Központ igazgatója mondta, a tiltakozókhoz szólva, a folytatásban pedig közölte, a tisztségéről nem mond le, mivel az általa irányított intézmény nem Koszovó, hanem Szerbia intézményrendszerének a keretében működik.

Nebojša Jović, az együttes válságstáb tagja az EU „nemtörődömsége” ellen emelte fel a szavát. Hallgatásával az EU – és elsősorban Federica Mogherini – újból alátámasztja, hogy mindent megenged Pristinának – vélekedett Jović, aki szerint ennek a hallgatásnak is büntetőjogi felelősségre vonást kellene eredményeznie.

A BÍRÁK IS TILTAKOZNAK

Nem sokkal a tiltakozás kezdetét követően az észak-Kosovska Mitrovica-i bíróság alkalmazottai felfüggesztették a munkát, mivel úgy érezték, hogy így támogathatják leginkább az utcára vonulókat.

Nikola Kabašić, a bíróság elnöke levélben fordult a nemzetközi közösség Koszovóban állomásozó képviselőihez, valamint a külföldi államok pristinai nagykövetségeinek némelyikéhez.

– Levelünkkel a koszovói szerbek alapvető emberi jogainak a megsértése ellen tiltakozunk. Bíróként tudjuk, hogy milyen szerepet töltünk be a joguralom és az emberi jogok védelmében. Feladatunk és kötelességünk megvédeni ezeket az alapvető értékeket, függetlenül attól, hogy milyen rendszerben végezzük munkánkat. A pristinai hatalom intézkedései az utóbbi napokban semmissé teszik a koszovói igazságügyi rendszerbe való beolvadás céljait. Mindennek okán remélem, a nemzetközi közösség hozzájárul a helyzet normalizálásához – fogalmaz Kabašić a levélben.

KOCIJANČIČ ÉS POMPEO IS BÍRÁLNAK

A polgármesterek lemondásáról értesülvén az EU nevében Maja Kocijančič sajtószóvivő nyilatkozott, arra szólítván fel Pristinát, hogy vonja vissza a védővám elrendelésére vonatkozó határozatát. A szóban forgó rendelet nemcsak sértő, hanem provokatív is – tette hozzá Kocijančič, aki arról biztosította hallgatóságát, hogy az EU tisztában van a koszovói helyzet súlyosságával.

Az EU kezdettől fogva egyértelművé tette, hogy a szerbiai és bosznia-hercegovinai termékekre elrendelt 100 százalékos védővám ellentétben áll a CEFTA-megállapodással, valamint a Koszovó és az EU közötti Stabilizációs és Társulási Megállapodással, továbbá ellehetetleníti a felek közötti kapcsolatok rendezését – fejtette ki Kocijančič, még egyszer felszólítván Pristinát, hogy vonja vissza intézkedését.

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere is elítélte a védővám elrendelését. Pompeo Hashim Thaçi koszovói államfő washingtoni látogatásának alkalmával mutatott rá a rendelet problémás jellegére, továbbá az SZRTV szerint azt is kifejtette, hogy Pristinának együtt kell működnie Belgráddal, senkinek nem érdeke ugyanis a feszültség elmélyítése. Pristina történelmi és egyedülálló lehetőséget kapott a Belgráddal való kapcsolatai rendezésére, jó lenne, ha élne ezzel a lehetőséggel – nyomatékosította Pompeo.