2024. április 18., csütörtök
ZOMBOR

Akció a szociális kohézióért

Polgárok, tisztségviselők és migránsok dolgoztak együtt a Sikara kirándulóerdőben lévő sportpályák körüli térség rendezésén. A kirándulóhely ugyanis idővel elveszítette korábbi fényét, a benne rejlő lehetőségek ugyanakkor változatlanok maradtak.

Nagy-Kosanović Antónia, ifjúsággal és sporttal megbízott városi tanácsnok is csatlakozott a közösségépítő akcióhoz (Fotó: Fekete J. József)

Nagy-Kosanović Antónia, ifjúsággal és sporttal megbízott városi tanácsnok is csatlakozott a közösségépítő akcióhoz (Fotó: Fekete J. József)

A park közelében található a menekülteket és migránsokat befogadóközpont, amely az elmúlt évek során külön megterhelést jelentett a környezetre, ugyanis a központ 2016-tól máig 3000 migránsnak adott otthont.

Az Európai Unió támogatásának köszönhetően a meglévő sportpályák mellé egy gyermekjátszótér is épült, amit a helyi lakosság és a befogadóközpontban tartózkodó gyerekek egyaránt használnak. Ugyancsak ennek a támogatásnak köszönhetően a Zelenilo kommunális közvállalat a környék rendben tartására egy személyt alkalmazott.

Az elmúlt hétvégén szervezett akció során a helyi lakosság, a központban tartózkodó migránsok, a Zelenilo dolgozói, a városi közigazgatás képviselői, élükön Antonio Ratković helyettes polgármesterrel 150 tűlevelű fát ültettek el a Sikarában, kihelyeztek több padot és szemetes kannát.

A környezetszépítési akció nem titkolt célja volt az egymás közti előítéletek megszüntetése, az összeismerkedés és az önkéntesség népszerűsítése.

Zombor egyike azon szerbiai városoknak, amelyek felkészülten fogadták be a menekülteket és migránsokat, miközben kellemes körülményeket teremtettek számukra, amíg a magyarországi belépésre várakoznak, és ebbéli igyekezetükért az Európai Unió támogatásában részesülnek. Zomborban ebből a támogatásból szereltek föl a migránsok számára egészségházat, építettek sportpályákat, miként magát a befogadóközpontot is uniós támogatásból és adományokból emelték.