2024. április 20., szombat

Továbbadni a szabadságvágyat

Tizenegyedszer került sor Szabadkán az ’56-os diákvetélkedőre

A Szabadkai Városi Könyvtárban szombaton zajlott le az ’56-os Műhely Civilszervezet Nagy Imre és kora című középiskolások történelmi vetélkedője. Az idén a verseny fontos témája Nagy Imre mártír miniszterelnök kivégzésének 60. évfordulója volt. A vetélkedőre tíz csapat érkezett Vajdaság több településéről, a győztes pedig a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola csapata lett.

A vetélkedőn Gombár Szeréna, a fővédnöki szerepet ellátó Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja köszöntötte a diákokat, az eseménnyel kapcsolatos gondolatait pedig az újságírókkal is megosztotta:

Gombár Szeréna köszönti a diákokat (Fotó: Lukács Melinda)

Gombár Szeréna köszönti a diákokat (Fotó: Lukács Melinda)

– 1956-ról megemlékezni is nehéz, nemhogy versengeni. Néhány hét öröm, szabadságérzés, felszabadultság után sok-sok év megtorlás következett csak azért, mert szabad nép akartunk lenni. Magyarország és a főkonzulátus számára is azért nagyon fontos támogatni az ilyen jellegű versenyeket, mert ezzel továbbadhatjuk a szabadságvágyat, azt, hogy érdemes mindig és mindenkor kiállni az igazunkért, harcolni, ki milyen eszközzel bír. Ha összetartunk, eredményt tudunk elérni. 1956-ban a magyar nép megtanulta mi a küzdés, és ahogy teltek az évek, egyre inkább meg tudta élni 1956 örökségét. Ezt kívánjuk továbbadni a diákoknak is 1956 emlékén keresztül. Nem könnyű felkészülni egy ilyen versenyre, hiszen nálunk az alap iskolatananyag nem tartalmazza az ’56-os eseményeket, legalábbis nem olyan formában, mint Magyarországon. A diákoknak a felkészülése is fontos, hiszen a következő generációknak ők fogják továbbvinni 1956 szellemiségét – mondta Gombár Szeréna.

A zsűrit Kudlik Zoltán, a verseny koordinátora és Patyi Szilárd történelemtanár, lapunk munkatársa alkotta. Ahogyan azt Kudlik Zoltántól hallottuk, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa ajándékcsomagokat biztosított, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárságnak köszönhetően pedig a verseny résztvevői egy budapesti kirándulásra is elmennek, amely során megtekintik az ’56-os emlékhelyeket. Patyi Szilárdtól megtudhattuk, hogy a vetélkedő írásos és szóbeli részből állt. A diákok a Nagy Imre Társaság által kijelölt irodalomból készülhettek föl a vetélkedőre, az pedig külön pluszt jelentett, ha délvidéki vonatkozásban is megközelítették a témát.