2024. április 23., kedd

VMTDK tizenhetedszer

Vass Szabolcs kapta a Kristálygömb Díjat

Összesen 146 fiatal kutató részvételével tartották meg szombaton a vajdasági magyar fiatal kutatók legfontosabb seregszemléjét, a 17. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát az Újvidéki Egyetem rektorátusán. Az idei központi téma a szív volt. Mint elhangzott, a VMTDK az idei konferenciával eddig 2072 résztvevő bemutatkozásának adott teret.

A 17. VMTDK résztvevői között ezúttal is több ország felsőoktatási intézményeinek magyar anyanyelvű hallgatói képviseltették magukat, akik tíz szekcióban mérték össze kutatási eredményeiket az élő természettudományok, az élettelen természettudományok, a műszaki tudományok, a társadalomtudományok, a humán tudományok és a művészetek területén. Az idei VMTDK-ra is jelentkeztek magyarországi és erdélyi fellépők is, így tehát a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az idén is a Kárpát-medencei összefogás rendezvénye, amely már kialakította saját markáns modelljét, bázisát, amely folyamatosan meg tud újulni, csiszolódni.

A házigazdák nevében dr. Takácsi Aleksandar tanszékvezető, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar nevében dr. Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes, dr. Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék vezetője, majd Snejder Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója, Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, végül dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) általános alelnöke köszöntötte a konferenciát. Valamennyien a VMTDK jelentőségét és tudományos utánpótlásnevelésének fontosságát hangsúlyozták.

A tizenhetedik VMTDK-t dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke és a rendezvény tudományos bizottságának elnöke nyitotta meg, aki elmondta, az idei VMDTK-ra 146 résztvevő regisztrált három országból, tehát nemzetközi konferenciáról van szó.

‒ A programok valójában már csütörtökön és pénteken megkezdődtek. Kiállítások, zenei produkciók, színházi performanszok voltak műsoron, és bevezettük a képzőművészeti kerekasztalt, ami újításnak számít. Ugyanakkor megnyitottuk Vass Szabolcs Kristálygömb Díjasunk önálló tárlatát. A VMTDK kezdetektől felölel minden tudományágat és a művészeteket is, tehát minden fiatalt megszólítunk, aki egyetemi tanulmányai alatt kutatásait szeretné bemutatni. Tulajdonképpen egy nyitott rendezvényről van szó, amely a fiataloknak szól azzal, hogy itt nem nézőként vannak jelen, hanem nagyon is aktívak és saját szakmaiságukban kell megmutatkozniuk, tehát évente a legszebb eredményeket mutathatják be – mondta.

A plenáris előadások után a rendezvény szekcióülésekkel folytatódott, amelyeket az esti órákban a mentori értekezlet, a kiértékelő kerekasztal és a VMTDK Kristálygömb Díjának átadása követett. A Kristálygömb olyan tudományos-művészeti eredményekért járó díj, amely a tudomány és a művészetek minden ágát, szakterületét egyenrangúan figyelembe veszi és értékeli. Az idei Kristálygömb Díj nyertese Vass Szabolcs topolyai képzőművész, rajztanár eddig öt önálló és harmincnál több csoportos kiállításon szerepelt itthon és külföldön. Vass Szabolcs 2017-ben diplomázott az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájának képgrafika szakán. Az idei Kristálygömb Díjat a képzőművészet terén elért eredményeivel, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián való kiemelkedő szereplésével, egy autonóm posztmodern művészi világkép körvonalazásával érdemelte ki.

A folytatásban átadták a szekciók legjobbjainak járó okleveleket, valamint a szekciók közönségdíjasainak jutalmait is.