2024. április 25., csütörtök

„Igyekszem meghálálni a bizalmat”

Farkas Dániel, a Mezőkövesd labdarúgója válaszolt kérdéseinkre

Furcsa, amikor két sport- és futballszerető ember évek után újra találkozik egymással, és felelevenítik a régi emlékeket. Farkas Dániel ugyanott rúgta a bőrt, mint e sorok írója, évek múltán pedig premier plánból figyelhettem, hogy a felsőhegyi kissrác, akit én láttam, hogyan jut el Szabadkára, ahol a Szuperligában futballozhat, majd hogyan költözik a határ másik oldalára, és lesz meghatározó játékosa egy NB I.-es csapatnak. Amikor márciusban a Debrecen ellen Dani bombagólt lőtt, magamban elmosolyodtam: az a bal láb még mindig ugyanaz. Interjúalanyom ezúttal Farkas Dani volt.

2016-ban a téli átigazolási időszakban a szabadkai Spartacustól a Mezőkövesdhez kerültél. Azóta több mint 40 meccsen léptél pályára, többségében kezdőként, holott ottléted alatt már a harmadik edző irányítja a csapatot. Mennyire sikerül megfelelni a trénerek elképzeléseinek, és hogyan működtek a váltások?

Igen, amikor idekerültem, Tomislav Sivić volt az edző, utána Radványi Miklós következett, most pedig Kuttor Attila. Úgy érzem, hogy jól jöttem ki ezekből a váltásokból, mert mindhármuknál kezdő voltam. Amikor Kuttor átvette az irányítást, rövid időre a padra kerültem. Nem volt könnyű dolgom, mivel Lázár Pál volt a másik jobbhátvéd, egyben a csapatkapitány, de az ő kisebb sérülése után bekerültem a csapatba, és sikerült élnem a lehetőséggel. Igyekszem meghálálni a bizalmat.

A felkészülésetek jól sikerült, jól szerepeltek az NB I.-ben, holott a célkitűzés mindig „csak” az, hogy bennmaradjatok a legfelsőbb osztályban. Milyen elvárásai vannak veletek szemben Kuttor Attilának?

Az előző évekhez képest most talán szintet léptünk. A cél mindenképpen az, hogy erős, stabil középcsapattá váljunk, és ott is maradjunk. A magyar kupában is jól kezdtünk, szeretnénk abban a sorozatban is minél tovább menetelni.

Nemrégen a Vidit is sikerült legyőznötök. Hogyan látod, mennyiben köszönhető ez magának a csapatnak, vagy arról van szó, hogy Marko Nikolićék egyelőre tapasztalatlanok a kettős terhelés terén?

Valóban benne lehet a pakliban a Vidi fáradtsága, de ők is mindent megtettek a győzelemért, és számos helyzet adódott előttük. Kuttor remek taktikát talált ki a címvédő ellen, és ennek köszönhetően meg is nyertük a mérkőzést.

Első sorból követheted a magyar futball alakulását. Mi a véleményed a válogatott és a klubcsapatok szerepléséről?

Úgy érzékelem, hogy fejlődik a magyar labdarúgás, hiszen a Vidi is jól szerepel a nemzetközi porondon, és egyébként sem könnyű a csoportjuk. Jelen állás szerint minden lehetőségük megvan arra, hogy továbbjussanak a csoportból. A válogatottnak sajnos nem sikerült túl jól a Nemzetek Ligája, de bízom benne, hogy hosszú távon Marco Rossi rendbe hozza a dolgokat, és eredményesek lesznek.

A menedzsered, Radovan Stijačić mindig azon dolgozik, hogy megfelelő helyre kerülj. Hamarosan lejár a szerződésed a Mezőkövesdnél, a teljesítményed alapján pedig akár válthatnál is.

A megállapodás köztem és a klub között júliusban jár le, de már volt róla szó, hogy hosszabbítok, és maradok a csapatnál. Nagyon jólesett, hogy továbbra is számítanak rám.