2024. április 20., szombat

Festmény kincsek az Alföldön

Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet kiállítás

A kiskunhalasi Thorma János Múzeumban már egy éve látható a Bay Gyűjtemény. Dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva Kiskunhalasnak adományozta képzőművészeti gyűjteménye jelentős részét, 70 műalkotást, hogy létrejöjjön Magyarországon egy nagybányai művészeti kiállítás.

Felvetődik a kérdés, hogy ki is a Bay házaspár, és miért adományoztak sok festményt Kiskunhalasnak. A Bay orvos házaspár nagybányai kötődésű. 1980 óta Németországban éltek, az utóbbi évtizedekben pedig Budapesten. Szenvedélyesen gyűjtötték a modern magyar művészet alkotásait, de főleg a nagybányai műveket. Nagy tisztelői Thorma Jánosnak. Adományukhoz méltónak gondolták Thorma szülővárosát, a róla elnevezett múzeumot és az intézmény Thorma János emlékét intenzíven ápoló tevékenységét.

A nagybányai művésztelep 1896-ban jött létre, az öt alapító mesterhez (Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Réti István, Thorma János) az idők folyamán számos festőművész és festészetet tanuló csatlakozott. A majdnem 40 évig működő szabadiskola nagy hatással volt a modern magyar művészetre. Az állandóan nagybányán lakó festőművészekhez nyaranta más mesterek is érkeztek alkotni, és ezekben a hónapokban elözönlötték a kisvárost a festőnövendékek. A nagybányai művészet fő elve a plan air, azaz a szabadban, levegősen festés volt. Ebből ad szemléletes képet a kiskunhalasi múzeumban látható Bay Gyűjtemény.

A Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet tárlaton 35 művész (32 festő és 3 szobrász) alkotásait lehet látni. A nagymesterek (Bernáth Aurél, Boromisza Tibor, Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Kádár Géza, Klein József, Kmetty János, Krizsán János, Mikola András, Mund Hugó, Nagy Oszkár, Pászk Jenő, Perlrott Csaba Vilmos, Pirk János, Pittner Olivér, Réti István, Szőnyi István, Thorma János, Ziffer Sándor) és a kismesterek válogatott alkotásai kerültek egy kollekcióba. A kiállításban főszerepet kapott Thorma János 18 képével, de 2-3 művel szerepel Ferenczy, Iványi, Kádár, Krizsán, Mikola, Mund, Pittner, Réti és Ziffer is.

Nagybányát és környékét a különböző művészek alkotásainak együttese idézi fel számunkra. A nagybányai főteret, a központot, a városfalat, a város közvetlen környékét mutató képek mellett a nagybányai hegyek és nagybányai tájábrázolások nyújtanak bepillantást a művészek környezetéről. A tájképek közül ízelítőnek említhetünk Thorma Jánostól pár összetartozó sorozatot. Thorma az 1910-es évek elején készítette azokat az egyedi színvilágú tájképeit, ahol az egyes motívumok az egymás mellett lévő képeken visszaköszönnek (például a vadász alakja, a piknikezők csoportja stb.). Thorma János 1930 körül alkotott Fürdőzők sorozataiból az idilli tájban folyóparton álló nőalakok, illetve a nagy szikla alatti kis hegyi tónál álló aktok főművek.

A kiskunhalasi múzeum új szárnyában került elhelyezésre a Bay Gyűjtemény, a felette levő szinten pedig a Thorma Galéria – Thorma János festészete című tárlat. Itt 45 Thorma-festmény szerepel a kiskunhalasi múzeum, más múzeumok és műgyűjtők anyagából. A díszteremben együtt látható Thorma János három óriási festménye, a Talpra magyar! (1848. március 15.), az Aradi vértanúk (1849. október 6.) és a bibliai témájú Békesség veletek. A további Thorma-képek a festő korai (szecessziós, naturalista) és kései (posztimpresszionista) alkotásaiból mutatnak átfogó képet.

A kiskunhalasi múzeum 2018-ban a Bay Gyűjtemény adomány és az épületbővítés, valamint a benne megrendezett képzőművészeti kiállítások megvalósításáért elnyerte az Év Múzeuma 2018 kitüntető címet.

A napokban jelent meg Bay Miklós, N. Kovács Zita és Szakál Aurél szerzőktől egy album a 115 nagybányai műalkotás adataival, ismertetésével, reprodukciójával. A könyv címe: Thorma János – Nagybánya és Kiskunhalas (A Bay gyűjtemény –Nagybányai művészet és a Thorma Galéria – Thorma János festészete kiállítások a kiskunhalasi múzeumban).

 Az elmúlt egy évben több mint tízezer látogatója volt a Bay Gyűjteménynek. A szerencsések élvezhették Bay Miklós tárlatvezetéseit is.

*A szerző a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója

** Olvasóink, akik szeretnék megtekinteni a Thorma János Múzeum anyagát, ezt keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tehetik meg, a múzeum hétfőn zárva tart.