2024. április 25., csütörtök

Paskó atya ezüstérmes

A kelebiai templom plébánosa a Luxemburgban zajló gasztronómiai világbajnokságon kimagasló eredményt ért el

Szombaton kezdődött és szerdáig tart a gasztronómiai világbajnokság Luxemburgban, amelyen Paskó Csaba atya, a kelebiai templom plébánosa is részt vesz. Paskó Csaba vasárnap egyéni kategóriában mérettette meg magát, és ezüstérmet nyert.

– A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából indulhattam a négy évente megrendezésre kerülő világbajnokságon. Vasárnap, Krisztus Király ünnepén versenyeztem, és ezüstérmet nyertem, a főételem, a Borókás Vadnyúl „Duett” pedig különdíjat nyert, ami annyit jelent, hogy a verseny fővédnöksége alá kerül, és bekerül az esemény évkönyvébe, amely Luxemburgban fog megjelenni. Ez egy óriási kitüntetés és elismerés, mert a főételemmel sikerült külön elnyerni a nemzetközi zsűri tetszését. Nekem, akinek nem ez a fő foglalkozásom, nagy intézmények séfjeivel versenyezve ez egy óriási elismerés. Hozzá kell tenni, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából valósulhatott meg ez az eredmény, mert ha ők nem fogadnak be, és nem támogatnak, akkor nem tudtam volna részt venni a világbajnokságon. Emellett nagy köszönetet kell mondanom Varga Károly séf úrnak, többszörös olimpia- és világbajnok szakácsnak, aki vállalta azt, hogy velem foglalkozzon és dolgozzon. Nagyon kemény és intenzív munka van az eredmény mögött. Nem is az ezüstérmet emelném ki, hanem az ide vezető utat, amely során rengeteget tanultam, sok tapasztalatot szereztem – nyilatkozta lapunknak Paskó Csaba, akit telefonon sikerült utolérnünk a világbajnokság helyszínén.

Paskó Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó Csaba Varga Károly mellett köszönetet mondott Ambrus Györgynek is, a Békés Megyei Culinary Team csapatkapitányának, hogy a csapat tagjaként részt vehetett a versenyen.

A gasztronómiai világbajnokságon való részvétel igen megterhelő próbatételt jelent a szakácsoknak.

– Szombaton reggel hat órakor kezdődött számomra a felkészülés, és huszonnégy órát nem aludtam, de mindaz az élmény, ami ezt a nagy rendezvényt körülveszi, feledteti a fáradságot. Úgy tapasztalom, hogy a gasztronómiát illetően Európa legjava most itt van Luxemburgban. A legújabb trendek, konyhai technológiák, a borászat mind megtalálható. Emellett olyan kiállítások, és degusztációs lehetőségek vannak a világbajnokság helyszínén, amelyek szavakkal nem írhatók le – mesélte Paskó Csaba, és hozzátette, hogy számára még nem ért véget a verseny, hiszen most csapatának segít az olyan munkák elvégzésében, mint a kipakolás, mosogatás, hogy a tagok kizárólag a versenyre tudjanak összpontosítani. Ezt a segítséget a Paskó Csaba is megkapta a csapatától, amikor vasárnap ő versenyzett.

Paskó Csaba ötvenhat ország kétezer-ötszáz séfje között tudott kimagasló eredményt elérni.

Nyitókép: Paskó Csaba (Fotó: Gergely Árpád)