2024. március 29., péntek

Nők a múltban és a jelenben

Előadásokra, beszélgetésekre és kiállításra is sor került a 10. Desiré Central Station első napjaiban

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja pénteken este kezdődött. A Jadran színpadon a fesztivált Urbán András nyitotta meg, miután köszönetet mondott Szabadka Városának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és más támogatóknak, akik segítették a fesztivál megszervezését. Az első előadás az Újvidéki Színház, Ljubomir Simović drámája nyomán, Urbán András rendezésében készült Hasszán aga felesége című zenés előadás volt, amely az ismert mítoszon keresztül punkos lázadással szólt a szerelemről, családról, hagyományokról, a fájdalomról, de kiváltképp a nőkről. Ezután a közönség a KDSZ felé vette az irányt, útközben pedig a város néhány pontján színészek és zenészek, hangos dobolás közepette hirdették a fesztivált.

Molnár Edvárd, Francia Gyula, Urbán András és Lovas Ildikó a kiállításmegnyitón (Lukács Melinda felvétele)

Molnár Edvárd, Francia Gyula, Urbán András és Lovas Ildikó a kiállításmegnyitón (Lukács Melinda felvétele)

A második előadás a ljubljanai EnKnapGroup Dark Union című produkciója volt, amelynek koreográfusa Nagy József. A nézők egy kiemelkedő előadókkal készült, kortárs táncszínházi remekművet tekinthettek meg a boldogság mulandóságáról. A közönség soraiban láthattuk Rade Šerbedžiját is, akivel nem is oly rég, nyáron találkozhattunk a palicsi filmfesztiválon:

– Egyszerűen imádom Nagy Józsefet, ez egy gyönyörű és megható előadás. Nagyon jó érzés ismét Szabadkán lenni, sétálni az utcáin, nekem ez a város mindig is szép és különleges volt – mondta a lapunknak Rade Šerbedžija, aki ezúttal a feleségével, Lenka Udovičkivel érkezett.

A brioni Ulysses Színház, Euripidész tragédiája nyomán, Lenka Udovički rendezésében készült Bakkhánsnők című előadást szombaton láthattuk. A rendező tizenegy nővel mitikus világba kalauzolta a nézőket, miközben a nők helyzetét, az emberi természetet taglalta. Az előadásban szerepelt Senka Bulić is, akit a Desiré közönsége már jól ismerhet. Ezt követte a brezovicai Tisztavizű Patakok Családja Intimitás című produkciója. A Božidar Mandić rendezte előadás sajátosan szólt a modern életvitel és a civilizáció problémáiról.

A Desiré kísérőrendezvényeként szombaton a Kortárs Galériában megnyílt Molnár Edvárd 10 éves a Desiré Central Station című fotókiállítása, amelyen az egybegyűlteket Francia Gyula, Urbán András és Lovas Ildikó köszöntötte:

– Molnár Edvárd szemét ünnepeljük, szemét és kezét, ahogyan kivágja a pillanatot a folyamatból. Melyek ezek a folyamatok? Az emberi létezés újraértelmezésének nem okvetlenül ismeretlen próbálkozásai, amelyek, lévén szó színházi előadásokról, érzéki módon közvetítenek a nézők felé. Olyan színházi előadásokat láthatott a közönség és ismerhet rájuk fotókon, amelyek a nézők érzékeire hatottak. A fotókiállítással a Desiré fesztivál tíz évének pillanatait idézhetjük fel. Ez a kiállítás lehetőség arra, hogy megmosdjunk az érzéki színház nyújtotta pillanatokban – hallottuk egyebek közt Lovas Ildikótól.

A hétvégén a Desiré akadémiára is sor került, a vendégei Nagy József és Iztok Kovač koreográfusok, valamint Lenka Udovički rendező volt.

Ma 19 órakor a Jadran színpadon a zágrábi Kerempuh Szatirikus Színház mutatja be a Luigi Pirandello műve alapján, Oliver Frljić rendezésében készült Hat szereplő szerzőt keres című előadást. A KDSZ-ben 21 órai kezdettel a ljubljanai Via Negativa lép fel a Bojan Jablanovec rendező által színpadra állított 365Zuhanás című előadással. A Lifka Sándor Art Moziban 17 órakor, az Oliver Frljić rendezői munkájáról szóló Srbenka című horvát dokumentumfilmet vetítik.