2024. április 25., csütörtök
Rendkívüli EU-csúcs

Aláírták a Brexit-megállapodást

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek tegnapi rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

Theresa May brit kormányfő (Fotó: Beta/AP)

Theresa May brit kormányfő kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és újfent hangsúlyozta, nem fognak második referendumot kiírni az ország EU-tagságáról (Fotó:AP/Beta)

A találkozót lezáró sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, „ok azonban nincsen ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon”.

Kiemelte, hogy ez a szerződés a legjobb mindkét fél, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Nagy eredménynek nevezte, hogy a huszonhetek mindvégig meg tudták őrizni az egységüket, Gibraltár „nem alábecsülendő” ügyével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy jó egyezség született Spanyolország számára.

Juncker azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a londoni törvényhozás bölcsen jóvá fogja hagyni a megállapodást, leszögezte azonban, hogy a szerződés akkor sem tárgyalható alapjaiban újra, ha ez nem így történik. Hasonlóan nyilatkozott több uniós ország vezetője, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, illetve Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd ügyvezető kormányfő is.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”.

Rámutatott, hogy meglehetősen nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik, illetve további tárgyalások. A bennmaradó tagállamok elkötelezettek, hogy a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a szigetországgal.

Mindenki elismerően szólt Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló munkájáról. A felvételen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gratulál neki. Mögöttük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Fotó:AP/Beta)

Mindenki elismerően szólt Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló munkájáról. A felvételen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gratulál neki. Mögöttük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Fotó:AP/Beta)

Tusk felkérte az EU főbb intézményeit – az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát és az Európai Parlamentet –, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-ei távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás.

Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott, hogy „diplomáciai mesterművet” sikerült alkotni, és elmondta, hogy vegyes érzései vannak, „szomorú, azonban meg is könnyebbült”.

„Ez egy súlyos pillanat az Európai Unió számára, a brit kilépés ugyanis azt mutatja, hogy van min javítani. Az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. Nem ünnep ez, se nem gyász. El kell fogadni egy szabad és független nép döntését” – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök.

Ha a brit parlament elutasítja a most elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen – közölte Macron. Sajtóértekezletén elmondta, nem bocsátkozik jóslatokba, hogy mi lesz a brit parlament december második hetére tervezett szavazásának eredménye, „a kiválási megállapodás elutasítása esetén azonban világos, Londonon a sor, hogy új javaslatokat nyújtson be. A mi felelősségünk, hogy minden lehetőségre felkészüljünk” – fogalmazott.

Minden felszólaló köszönetet mondott munkájáért Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalónak, aki rövid nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint „tisztességes és kiegyensúlyozott” megállapodás született.

Eközben az Európai Tanács épületének közelében tiltakozók felgyújtották a kinyomtatott szerződést, a Brexit-folyamat leállítását követelve.

A kiválási megállapodásról még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Jean-Claude Juncker: Ezen a rendkívül szomorú napon nincs semmi ok az ünneplésre (Fotó:AP/Beta)

Jean-Claude Juncker: Ezen a rendkívül szomorú napon nincs semmi ok az ünneplésre (Fotó:AP/Beta)

May: A lehető legjobb és egyben az egyetlen

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki a brit miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs után.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot. Közölte, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása.

„Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt” – hangsúlyozta.

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit polgárok akaratának pedig eleget kell tenni.

Orbán: Ez egy szomorú vasárnap

Az Egyesült Királyság kilépése, valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak – jelentette ki Orbán Viktor magyar kormányfő az uniós csúcsot követően. „Nincs abban semmi túlzás, hogy ez egy szomorú vasárnap. Akármilyen jól is szerveznek meg egy válást, az attól még válás marad” – fogalmazott.

Aláhúzta, hogy a veszteség nagy, Nagy-Britannia ugyanis gazdag ország és sok pénzt visz magával, ami azt jelenti, hogy kevesebb marad. Azaz pénzben is mérhető a veszteség, amelyet az Unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett – vélekedett.

„Itt nem győzelem vagy vereség a kérdés, hanem, hogy ki jár jobban és ki jár rosszabbul. Illetve, hogy vannak-e olyan megoldások, hogy mind a ketten jól járjunk. Ilyenkor nem nagyon vannak – mondta. Mindenkinek komoly engedményeket kellett tenni – mondta.

Orbán hangsúlyozta, a Brexit az Európai Parlament tavasszal lejáró ötéves mandátumának egyik legfontosabb kérdése, amelyben előkerül az európai vezetők felelőssége. „Az, hogy ki tehet a Brexitről? Vétlenek-e az Európai Unió mostani vezetői? A válasz az, hogy nem” – vélekedett.