2024. április 20., szombat

Orom, ahol jó élni!

Falunapot ünnepeltek a hétvégén az oromiak, mely alkalommal több programot is beiktattak.  Péntek délután ünnepélyesen is átadták rendeltetésének az óvodánál kialakított ütésgátló pályát, mivel a gyerekek a jövőbe fektetett kincsek, így természetes, hogy rájuk is gondolnak a falufejlesztés alkalmával. A falu elöljárói mindig azt hangsúlyozzák, élhető körülményeket kell teremteni. Ezt bizonyító alkalom volt a pénteki átadó is.

Oromi lányokból van utánpótlás (Fotó: Puskás Károly)

Oromi lányokból van utánpótlás (Fotó: Puskás Károly)

617.000 dinár gyűlt össze, mely gyűjtést az Oromiak Második Nagy Világtalálkozóján kezdték, továbbá a Vajdasági Utak Közvállalat 150 ezer dináros támogatást nyújtott, de több magánvállalkozó is az ügy mellé állt.

Számos fejlesztés is történt az elmúlt egy évben a faluban: ötmillió dinárból javították és kikövezték az utakat, de az utcákban a járdákat is helyrehozták, ahol nem volt, kiépítették annak, aki igényelte. Így 430 méter készült el. Völgyesen az út szélét javították. A temetőben kicserélték a ravatalozó tetőszerkezetét, erre egymillió dinárt költöttek. A buszmegálló is szebb immáron. A közmunka-programnak köszönhetően pedig négy embert tudtak foglalkoztatni. Az általános iskola is felújításon esett át, ehhez azonban már segítségük is volt a tartományi kormánytól. Rendezvényekben is bővelkedtek, ezek közül a leglátogatottabb az Oromiak Második Nagy Világtalálkozója, a Malomfesztivál és a lóverseny volt, de számtalan programot szerveztek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai is, valamint a Zengő Kézműves Egyesület sem tétlenkedett, de az óvodások és az iskolások is megannyi programban vettek részt és mutatták meg tehetségüket.

A legkisebbek vágták át a szalagot az új ütésgátló pályánál (Fotó: Puskás Károly)

A legkisebbek vágták át a szalagot az új ütésgátló pályánál (Fotó: Puskás Károly)

Az iskolások is felléptek a falunapon (Fotó: Puskás Károly)

Az iskolások is felléptek a falunapon (Fotó: Puskás Károly)

Völgyes és Orom egy helyi közösséghez tartozik. A völgyesiek fellépése (Fotó: Puskás Károly)

Völgyes és Orom egy helyi közösséghez tartozik. A völgyesiek fellépése (Fotó: Puskás Károly)

A falunapi műsorban a helyi közösség tanácsának elnöke, Lékó Róbert és alelnöke, Nyilas Mihály mondott ünnepi beszédet. Beszámoltak az egy évi tevékenységről, továbbá Erdélyi Olivér, a fiatalok itthontartásáért, haza- és ideköltöztetéséért  program koordinátora is szólt az egybegyűltekhez.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület termében a kultúrműsorban felléptek a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály, de testvértelepülésük, Kunfehértó is bemutatkozott: a Kiskun citerazenekar Kunfehértóról. Idén első alkalommal elismerést is átadtak azoknak, akik sokat tettek a faluért. Az Oromért díjat az önkéntes tűzoltóegyesület és Kormányos László kapta.  A tűzoltók fontossága vitathatatlan! Az oromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakuló ülését 1956. július 15-én tartották meg, és a tűzoltó csapat a zentai járás tagjaként lett bejegyezve. Ekkor az egyesület 15 tagot számlált Oromon és 9 tagot Völgyesen. Az oromi ÖTE első elnöke Nagy János volt, helyét Losonc Péter, majd Losonc Szilveszter, illetve Berec M. Ferenc vette át. Berec M. Ferenc után az elnöki posztot Káposzta József  töltötte be, aki most is odaadóan vezeti ezt a humánus szervezetet, amely nem az egyesületért van, hanem az oromi polgárokért. Tevékenységének színvonalát bizonyítja, hogy az egyesület taglétszáma évről évre növekszik – jelenleg meghaladja a 125 főt. Ott vannak, ha baj van, szó szerint akkor is, ha ég a ház! Falunk hírnevét is öregbítik versenyeken való részvétellel. Ebből a szempontból a 2009. év különösen kiemelkedő volt számukra, számtalan díjat bezsebeltek. Részt vesznek helyi, községi és nagyobb, országos megmérettetéseken is, s ezekről mindig éremmel térnek haza.

– Kormányos László tartományi képviselő idestova két éve segíti a munkánkat. Orom művelődési életébe pezsgést hozott oly módon, hogy bekapcsolt számos előadót, zenészt, irodalmárt a rendezvényeinkbe. Az első közös munkánk a március 15-i ünnepség volt, melyhez hathatósan hozzájárult. Nemcsak előadókat verbuvált, hanem a műsor megszervezésének legapróbb mozzanatairól is gondoskodott, a kitűzőktől kezdve a plakátnyomtatáson keresztül egészen a végkifejletig. És ez csak egy esemény volt! Azóta nagyobb megmozdulásainkkor kérhetjük a segítségét, kiváló kapcsolatainak és tapasztalatának köszönhetően nem volt még olyan eset, hogy ne tudott volna egy jó ötlettel előrukkolni! A művelődésszervezői múltja miatt a kisujjában van egy-egy rendezvény sikerre vitele és annak zökkenőmentes lebonyolítása, így bármikor nyugodt szívvel rábízhattuk, és reméljük, a jövőben is rábízhatjuk magunkat, az eseményeinket, amiknek az ő jelenléte óta a színvonala is nőtt – hangzott el a méltatásban.

A falunapi rendezvény záró eseménye egy fotó- és képkiállítás volt a helyi közösség tanácstermében.

Az Oromért elismerést a tűzoltók érdemelték ki (Fotó: Puskás Károly)

Az Oromért elismerést a tűzoltók érdemelték ki (Fotó: Puskás Károly)

Megtelt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület terme (Fotó: Puskás Károly)

Megtelt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület terme (Fotó: Puskás Károly)