2024. április 25., csütörtök

Több kilométernyi hurka és kolbász tekereg Adorjánon

Közel s távol nincs olyan a hasát, a hagyományos és jó ételeket, a lakodalmas és popzenét, a jó falusi környezetet kedvelők közt olyan, aki ne hallott volna még az adorjáni hurka- és kolbászfesztiválról. Szűkebb pátriánkban ismerősen cseng a rendezvény neve és annak kapcsán természetesen az annak otthont adó Adorjáné is, az esemény kiötlőjének, a helyi közösség tanácsa elnökének, a Kontakt magánvállalat tulajdonosának, Borsos Csabának a nevével együtt, aki bokros teendői és a folyamatos készülődés közepette szakított ránk időt. A vállalat udvarán már kedden hatalmas volt a nyüzsgés, a szakadó eső ellenére is összesereglettek az emberek. Zömmel helyiek, de meglepő módon még erdélyi fiatalemberek is megjelentek, hogy mindenkit meghazudtoló ügyességgel felállítsák a sátrakat, melyek egészen Sopronból érkeztek, hogy a fesztiválra érkezők kényelmét és elhelyezését szolgálják. Mintha egy nagy családi vállalkozás kellős közepébe csöppentünk volna, ahol mindenki tudja és teszi a dolgát. A konyhát vezető asszony két káposzta gyalulása közben nem rest a telefont sem felvenni, hogy megmondja az érdeklődőnek, mi a koca vagy a hízó ára. Jól bejáródott gépezet ez, melynek feje, Borsos Csaba, évekkel ezelőtt, pontosan 2012-ben döntött úgy, hogy kis falujában felpezsdíti az életet.

Borsos Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Borsos Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

– Tizenéve a helyi közösség tanácsának elnöke vagyok Adorjánon, és szöget ütött az a gondolat a fejemben, hogy ha Turián, ahol nincs hagyománya a jószágtenyésztésnek, kolbászfesztivált tartottak, miért ne lehetne nálunk is, kiváltképp azért, mert környékünkön, Észak-Vajdaságban, igen nagy múltra tekint vissza a disznótenyésztés. Felvetettem a témát, és a helyi közösségben pártolókra talált. 2012 januárjától fogva létezik tehát a hurka- és kolbászfesztivál, aminek a létjogosultsága vitathatatlan, hisz most szombaton már a nyolcadikat tartjuk.

Rögtön az első alkalommal megmutatkozott az igény az efféle rendezvényre, mégis, a tél közepéről az ősz végére helyezték a fesztivált.

– Az első fesztivál mellé sok támogató odaállt, akkor még nem volt benevezési díj sem, éppen ezért történt meg, hogy a bejelentkezők közül húsz csapat nem jelent meg. Ekkor született meg az elhatározás, hogy egy jelképes részvételi díjhoz kötjük a jelentkezést, és ennek fejében adjuk  az alapanyagot. 2012-ben így kétszer is volt fesztivál, az első januárban, a második novemberben, már csak az időjárás miatt is, hiszen így van esély rá, hogy nem a leghidegebb időszakban kell megtartanunk a rendezvényt. De mondhatjuk, hogy így is a hagyományok jegyében járunk el, egykoron ugyanis András-napon kezdődött a disznóvágások ideje. Azóta minden év novemberének utolsó szombatjára esik az adorjániak legnagyobb tömeget megmozgató eseménye.

Már jóval a szombati nap előtt elő kell készíteniük a terepet, és ebben a falu népe is derekasan helytáll.

– Az előkészületek hétfőn kezdődtek, ami az udvart és a környéket illeti, ahol az esemény java része folyik. A helyi közösség tanácstagjai bőven kiveszik a munkából a részüket, de én magam is úgy osztottam be a teendőket, hogy a vállalatunk munkásai is teljes gőzzel be tudjanak segíteni. A sátrat például Sopronból béreljük, azt is kedden már szolgálatba kell állítani, hogy a kellő időben minden kész legyen. Mivel a helyi közösség és a művelődési egyesület közösen hozta létre ezt a rendezvényt, tervben van, hogy megpróbálunk pályázat révén mielőbb hozzájutni egy nagy sátorhoz, mert Magyarországon is csak az osztrák határ közelében vannak ilyen nagy rendezvénysátrak. Ezeket a Bata-trans és az STS-trans minden évben díjmentesen ide szállítják, de a bérlés sem olcsó mulatság, és a sátorépítők is onnan érkeznek. El kell mondani azt is, hogy a rendezvénynek számos támogatója van a közvetlen környezetünkből, de távolabbról is.

Nagy népszerűségnek örvend az adorjáni fesztivál (Fotó: Gergely Árpád)

Nagy népszerűségnek örvend az adorjáni fesztivál (Fotó: Gergely Árpád)

Tetemes mennyiségű ételt osztanak ki a résztevőknek ilyenkor. Mennyi készül egy-egy fesztivál alkalmával?

– Tízezer adag hurkát és kolbászt szoktunk kiosztani, ebből 1200–1500 darab a hurka, a kolbász pedig 8500–8700, ennyi van a 1,5 kilométer hosszú kolbászból, illetve a 200 méter hurkából, amit a látogatók elfogyaszthatnak, de emellett a csapatok mintegy 6,5 kilométer hurkát és kolbászt készítenek. Az alapanyagot támogatóktól kapjuk, több vágóhídról, akikkel az én cégem üzleti kapcsolatban áll, tőlük kapjuk a kolbászhoz való alapanyagot, amit a törökbecsei vágóhídon készítenek el, ellenőrzött körülmények között, így biztosak lehetünk benne, hogy az egészségügyi követelményeknek is százszázalékos biztonsággal megfelelnek.

A kísérőrendezvények hogyan alakulnak?

– Rendezvényenként három sztárfellépőt szoktunk hívni, tehát a húszat is meghaladja most már a magyarországi népszerű előadók megjelenése a faluban. Volt itt már az Eddától kezdve Caramelen át a Neoton Famíliáig minden korosztályhoz szóló előadó. Idén Bangó Margit, Delhusa Gjon, Szikora Róbert és az R-GO koncertezik, de a nap folyamán lakodalmas zenekarok húzzák a talpalávalót: a Kikindai vidám fiúk, a Tornyosi zsiványok, a Tresnyeváci ászok, a Nefelejts, az Eridanus és kecskeméti vendégeink. A jubileumra majd egy nagy durranással szeretnénk előrukkolni, az öt legnépszerűbb sztárt fogjuk visszahívni, de más terveink is vannak, egyelőre nem akarjuk még elkiabálni.

Más fesztiválok szervezőivel kapcsolatban álltok-e? 

– A mi fesztiválunk a hagyományos hurka-kolbász készítéséről szól. Már reggel megidézzük a régi disznótorok hangulatát, ami egyedülálló a környéken, de még Magyarországon se nagyon vannak hasonlók. Idén több mint száz csapat nevezett be, és most már nemzetközinek is joggal mondhatjuk, mert Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Boszniából is érkeznek.

Kirakodóvásár, gépbemutató is van aznap, amellett, hogy a legjobb hurka és kolbász készítőit megjutalmazzátok, ilyenkor kerül ki a Magyar Szó kalendáriuma is. A sok kísérőrendezvény még tartalmasabbá teszi a napot. Kell-e valamin változtatni, fejleszteni?

– Mindaddig, míg az érdeklődés töretlen, nincs szükség nagy változtatásokra. Voltak évek, amikor számoltuk a faluba érkezőket, és 10-15 ezer ember fordul meg ilyenkor nálunk. Tavaly az esti koncerten 8 ezren voltak. A látogatók egy része délelőtt érkezik, de vannak, akik kimondottan a koncertekre jönnek. Az idén a mezőgép-kiállítás sokkal nagyobb lesz, hét gépgyártó fogja a gépeit kiállítani több mint ezer négyzetméteren, de a régi járművek tulajdonosai is jelen lesznek, a vágóhidak is kínálják a portékáikat, a kézművesek pedig minden eddiginél többen jelentkeztek.

Igazi népünnepély ez Adorjánon, amiben a falu lakossága is részt vesz minden téren?

– Az előkészületek napokat vesznek igénybe, a takarítás utána megy, mint a karikacsapás, mert sok segítő kéz van itt a faluban, a fesztivál ideje alatt pedig megtízszereződik a lakosság, ami igazi öröm számunkra.

Szombaton már reggel héttől kifulladásig várják a vendégeket Adorjánon a VIII. Hurka- és Kolbászfesztiválon, ahol enni biztosan lesz mit.