2024. április 25., csütörtök

Biomasszából távfűtés?!

Szerbia is követné a megújuló energiaforrásokra vonatkozó uniós célokat

Az előállított elektromos energia mindössze 23 százaléka származik Szerbiában megújuló energiaforrásokból, a kormánynak pedig az a célja, hogy ezt az arányt 27 százalékra növelje 2020-ra – jelentette ki ma Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tanácskozásán a tárcavezető úgy fogalmazott, Szerbiának nagymértékben részt kell vállalnia a klímaváltozás elleni harcban, ezt azonban úgy kell tennie, hogy az eredmények hosszú távúak és gazdasági szempontból is fenntarthatóak legyenek. Olyan pillanatban kell küzdenünk a klímaváltozás ellen, amikor Szerbiára nem mondható el, hogy kiváló volna az energetikai mérlege, a különféle források hozzáférhetősége – jelentette ki, és hozzátette, hogy Szerbia ugyanakkor meglehetősen alacsony mértékben, 0,13 százalékkal vesz részt az üvegházhatást kiváltó gázok kitermelésében a világon.

Antić kifejtette, a hazai áramtermelés legnagyobbrészt a szénre, azaz a hőerőművekre hagyatkozik (65 százalék), s több mint 300 millió eurót fektettek be a hőerőművek fejlesztésébe az utóbbi években, de követni szeretnék az EU céljait, melyek szerint 2050-re 80–95 százalékkal csökkenteni kell az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását. E célok között szerepel az is, hogy 2050-re az energia-előállításnak 75 százalékban a megújuló forrásokon kell alapulnia. Az elmúlt években 150 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrásokat hasznosító erőműveket helyeztek működésbe, 2019 végéig ennek a teljesítménynek el kell(ene) érnie a 600 megawattot.

Az energiahatékonyságot a kormány egyik legfontosabb törekvésének nevezte, amelyre jövőre 500 millió dinárt szánnak a költségvetésből. Az egyik legfontosabb terv, hogy tíz községben a távfűtést teljes egészében a biomassza felhasználására állítsák át – közölte Antić.