2024. április 18., csütörtök

Részben visszaállítják a közalkalmazotti béreket

Mégiscsak lesz év végi segély a nyugdíjasoknak

Az állami és közvállalatokban dolgozó több mint 118 000 ember a következő két évben összesen 10 százalékos béremelésre számíthat. Jövőre 5 százalékkal, 2020-ban pedig szintén 5 százalékkal növelik fizetésüket – idézi a Blic információit a Tanjug. Valójában arról van szó, hogy a közalkalmazottak 2014-ben lineárisan, 10 százalékkal csökkentett bérét visszaállítják az eredeti szintre, de nem egyszerre, hanem két év alatt.
Az állami és közvállalatokban az átlagbér most 65.021 dinár, jövőre 3251, két év múlva pedig

további 3413 dinárral növekszik. A helyi önkormányzatokban működő közvállalatokban a foglalkoztatottak most átlag 46.707 dinárt keresnek, jövőre 2335, 2020-ban pedig még 2452 dinárral lesz nagyobb a havi bevételük. A jövőre várható bérkorrekció több mint 550 állami és közvállalatot érint.
A hétvégén közben kiderült, mégiscsak kapnak némi év végi segélyt a nyugdíjasok. Korábban arról szóltak az illetékes minisztériumokból kiszivárgó hírek, hogy a nyugdíjak négy évvel ezelőtti szintre való visszaállítása kiürítette az államkasszának a legidősebbeket ellátó fiókját, ezért az idén nem lesz ünnepek előtti juttatás. Azután Aleksandar Vučić államfő pénteken késő este televíziós élő adásban jelentette be, hogy decemberben minden nyugdíjas 3000 dinár segélyre számíthat, majd másnap a pénzügyminisztérium közleményben ismertette Siniša Mali tárcavezető és Zoran Đorđević szociális kérdésekkel is megbízott miniszter részletes tájékoztatóját. Eszerint

az 1.700 000 nyugdíjas december elején kapja meg a 3000 dinárt, ezt ugyanúgy fizetik ki, mint ahogyan a nyugdíjat szokták. Az egyszeri támogatásra 5,24 milliárd dinárt fordítanak az államkasszából. Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: az év végi juttatást jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap is, ami „azt jelenti, hogy jól állnak az ország pénzügyei”, és az idősek megsegítésének ilyen gyakorlatát jövőre is folytatják. Zoran Đorđević azt emelte ki, hogy ezt a juttatást reális forrásokból fizetik ki. Úgy fogalmazott, hogy „a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Szociálpolitikai és Harcosügyi Minisztérium megosztja sikereit a nyugdíjasokkal”. Hamarosan közlik a kifizetés pontos dátumát.

Pavle Petrović: 7-7,5 százalékos növelés lenne reális

A Pénzügyi Tanács elnöke úgy tudja, hogy jövőre a közszektorban 9, a magánszférában kb. 5 százalékkal növekednek a bérek. Szerinte ez túl nagy arány, meghaladja az ország gazdasági erejét. A nyugdíjemelés mértékét a lehetőségekhez igazították, a fizetésekre fordítandó pénztömegnek azonban nem lenne szabad gyorsabban növekednie, mint amilyen ütemben a gazdaság bővül. Legfeljebb 7-7,5 százalékos emelés lenne reális – jelentette ki Pavle Petrović. Szerinte a kormány túl nagy összeget fordít a bérekre és a nyugdíjakra, ezzel pedig aláássa a gazdasági növekedést. Az is magyarázatra szorul, miért kellene a közalkalmazotti fizetéseknek dupla olyan gyorsan növekedniük, mint a magánszektorban foglalkoztatottakénak, hiszen a magáncégekben dolgozók fizetését a piac és a termelékenység növekedése határozza meg.

Petrović kifogásolja a foglalkoztatási politika egyes szegmentumait is, a 6-7 éve érvényes létszámstopot, melynek eredményeként, igaz, csökkent a foglalkoztatottak száma, csakhogy éppen azokon a területeken, ahol ez nem indokolt. Szavai szerint már 2-3000 ember hiányzik az egészségügyben, és kevesen vannak a felügyelőségeken is.

A Pénzügyi Tanács elnöke a Prva televízióban a fizetési osztályok bevezetésének újbóli elhalasztása kapcsán feltett kérdésére válaszolva elmondta: 2014 óta dolgoznak ezen a projektumon, nem könnyű munka, ám ez nem lehet magyarázat arra a tényre, hogy öt év alatt sem tudták befejezni.
„A nyáron a kormány és a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy jövőre vezetik be a fizetési osztályokat, azután elálltak ettől, mert a legfontosabb dolgokat rosszul oldották meg. A fizetési osztályoknak az egész állami szektorra vonatkozniuk kell, a terv szerint viszont a katonaságot és a rendőrséget nem érintené a rendszer. A populizmus elemei is fellelhetők a rendszerezési tervben: 1:7 arányban állapították meg a legalacsonyabb és legmagasabb bér közötti különbséget, pedig az 1:12-höz lett volna a helyes. Akkor rájöttek, hogy egyes szektorokban így akár 3-4 évig sem lesz béremelés, és egyelőre elálltak a rendszer bevezetésétől” – magyarázta Petrović. (Tanjug, B92, mfin.gov.rs)