2024. április 24., szerda
TEMERINI HÍREK

Tanácskozás gazdasági kérdésekről

A temerini önkormányzat költségvetésének egyharmadát fordítja fejlesztésre

Tegnap Temerinben az önkormányzat szervezésében gazdasági és mezőgazdasági érdekeltek részvételével tanácskozást szerveztek a község gazdaságának és mezőgazdaságának, valamint a foglalkoztatási mutatóknak az alakulásáról. A résztvevők tájékoztatást nyerhettek a fejlesztési pályázatokról és szólhattak azokról a gondokról, amelyekkel a munkáltatók szembesülnek. A jelenlévőket Mira Rodić, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági reszortfelelőse üdvözölte, majd beszámolt a község gazdaságának és mezőgazdaságának állásáról.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Elhangzott, hogy a községben mintegy 700 aktív magánvállalkozás és ennél valamivel több jogi személy működik. Több mint 1500 a bejegyzett, egyéni gazdaságok száma. Jelentős számadat, hogy a múlt évhez viszonyítva több mint ötszázzal kevesebb a munkanélküliek száma. Természetesen a temerini községben is adódnak gazdasági gondok. A gazdálkodási feltételek javítása céljából a községi önkormányzat a költségvetési bevétel egyharmadát gazdasági fejlesztésekre fordította, a megmaradt kétharmad részt pedig oktatásra, népjóléti- és gyermekvédelemre, egészségügyi ellátásra, művelődési és sporttevékenységre, a civil szervezetek megsegítésére és egyebekre használja fel.

A gazdaság fejlesztésének céljaira a község minden évben jelentős támogatásokat biztosít, hogy lehetővé tegye az új munkaerő foglalkoztatását. Az idén 22 új, egyéni vállalkozás megindítását támogatták, amelyekben 31 foglalkoztatott léphetett munkába. A bejegyzett, egyéni gazdálkodóknak lehetővé tették, hogy a felvett hitelekre a kamatot az önkormányzat fizesse. A község finanszírozza a mezőőrszolgálatot és a jégvédelmi rendszer működését is.

A község határában több ipari negyedet nyitottak. Az Illancs majorság közelében lévő mintegy 10 hektáros, közművekkel ellátott területre jelenleg is várják a beruházókat. Járek Újvidék felőli részében azok a vállalkozók vásároltak telkeket, akik a lakott területekről szándékozzák kihelyezni üzemeiket. Itt épül majd meg az új körforgalmi útkereszteződés, innen a bekötőutakról elérhetőkké válnak majd az ipari negyedek. Ezenkívül még egy, mintegy százhektáros terület is létezik ugyancsak Járek Újvidék felé eső határában, amelynek rendezése most van folyamatban.

A megjelentekhez szólva Nikola Ember polgármester-helyettes ismertette a gazdaságfejlesztési programokat, kiemelve a megvalósítással kapcsolatos nehézségeket. A jelenlevőket üdvözölte Pásztor Róbert, a képviselő-testület elnöke is, majd a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, a Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Vajdasági Fejlesztési Alap képviselői mondtak ismertetőt az egyes kérdésekről. A megjelentek a tanácskozás végén írásos megjegyzéseket és javaslatokat tehettek az önkormányzat működésére vonatkozóan.

A tinifesztivál idei díjazottjai (Fotó: Ótos András)

A dalverseny díjazottjai 2016-ban (Fotó: Ótos András)

******

Tini dalfesztivál

Szombaton este fél 8-kor kezdetét veszi a Tini fesztivál. 17 versenyző, köztük 5 temerini fiatal lép fel, Dujin Aleksandar zenekara kíséretében. A rendezvény gálarészében a magyarországi Opitz Barbi és a vajdasági Sin Seekas zenekar szórakoztatja a közönséget. A belépőjegyek 300 dináros áron válthatók. A környékünkön egyedülálló, sorrendben 27. audiovizuális élményműsor szervezői, azaz a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület mindenkit szeretettel vár a temerini sportcsarnokban.