2024. április 25., csütörtök

Ünnepeltek a bánáti katolikusok

Százötven éves a nagybecskereki székesegyház

A bánáti katolikus hívek hálaadó szentmisén ünnepelték ma főtemplomuk - a nagybecskereki székesegyház - felszentelésének a 150. évfordulóját. Több száz hívő vett részt az ünnepségen. Jelen volt Luciano Suriani apostoli nuncius, Stanislav Hočevar belgrádi érsek, valamint kilenc püspök is.

Kecskés István felvétele

Az evangéliumot magyar és horvát nyelven hirdették, a hívek könyörgése pedig magyar, horvát, bolgár, cseh és német nyelven hangzott el. Az esemény egyben a bánsági hívek nagy találkozója volt. Mint ahogy a töröktopolyai Ács Erzsébettől hallottuk, mindig figyelemmel kísérik a főtemplomukban történő eseményeket. Most is nagy örömmel jöttek és viszik magukkal a ma összegyűjtött élményeket.

A székesegyház megújultan várta a vendégeket. Tatarozták a homlokzatát, felújították a kilátóját és új, aranyozott kereszt és keresztalma került a felújított tornyára.

- Templomunk akkora, hogy akármerről érkezik az ember Nagybecskerekre, meglátja. A keresztje hihetetlenül szépen, hogy úgy mondjam „uralkodik” a város felett. Másrészt, pedig óvja a várost. Hisz a keresztnek tudjuk, megváltási jele van. Azon halt meg Jézus, nyilatkozta Német László, nagybecskereki megyéspüspök.

A székesegyház 1868-ban plébániatemplomként épült fel és a harmadik katolikus templom volt Nagybecskerek főterén. II. János Pál pápa 1986. december 16-án, az addigi Apostoli Kormányzóságot püspökségi rangra emelte és a nagybecskereki plébániatemplomot jelölte ki székesegyházának.

Kecskés István felvétele

- Fontos eseményeinkhez kötődik ez a templom. És ily módon otthonunk, magunkénak érezzük. Sokan, akik elszármaztak körünkből, azok is gyakran - ha hazatérnek - eljönnek a templomba, s abban a pillanatban itthon érzik magukat, mondta Kovács Oszkár, a Nagybecskereki Egyháztanács elnöke.

A templom védőszentje Nepomuki Szent János.

- Mi is építsünk hidakat. Egymás felé. Úgy az emberek egymás felé, mint az egyházak is. És a társdalomban is építsünk hidakat. Ha Nepomuki Szent János most az égből imádkozik értünk, akkor valóban ezért imádkozzon, hogy ez megvalósuljon és akkor nyugodtan, békével és örömmel várhatjuk a kétszázadik évfordulónkat, mondta Gyuris László, nagybecskereki plébános.

Az adományokat a szentmiséhez a nagybecskereki Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium és a muzslyai Emmausz fiúkollégium növendékei hozták az oltárra. Az eseményt az Emmanuel Kamarakórus közreműködése tette ünnepélyesebbé.

Kecskés István felvétele