2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Köszöntötték a nemzet sportolóját

Varga Jánost, a nemzet sportolóját, valamint az októberi budapesti világbajnokságon szereplő magyar csapatot köszöntötte csütörtökön a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége. Az ünnepi eseményen Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi vezetője, tiszteletbeli elnöke, NOB-tag méltatta a 79 éves Varga Jánost, aki három napja került be hivatalosan a nemzet sportolói közé.

Varga János (középen) a köszöntésén az ajándékba kapott kristályvázával, mellette Schmitt Pál és Németh Szilárd (Fotó: MTI)

Varga János (középen) a köszöntésén az ajándékba kapott kristályvázával, mellette Schmitt Pál és Németh Szilárd (Fotó: MTI)

Németh Szilárd felidézte a kiváló birkózó életútját, külön kiemelve, hogy azon kevesek közé tartozik, akik olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak is mondhatják magukat, és összesen tíz világversenyen szerzett érmet, közte öt aranyat. Klasszisát jelzi, hogy nem csupán kötöttfogásban, hanem szabadban is a legjobbak közé tartozott. Sportolói karrierje után mesteredzői címet szerzett, tanítványai között Európa-bajnokok is voltak, és bíráskodott is.

Jani, a nemzet sportolója lettél. Az meg mi – jött a válasz tőle – idézte fel Schmitt Pál a telefonbeszélgetését Vargával, közvetlenül azután, hogy a nemzet sportolói megválasztották maguk közé új tagnak a mexikóvárosi olimpia (1968) bajnokát. – Tulajdonképpen szinte egyöntetű volt a szavazás. Tizenegyen voksoltunk, ebből az első körben hat szavazatot kapott Varga János, és még öten egyet-egyet, így nem is volt második kör – mondta Schmitt, aki elárulta, maga is a legendás birkózóra adta le a voksát. – Ő egy olyan ember, akivel mindig jó volt együtt lenni. Őt nem látta senki sírni, vitatkozni, protestálni. Azt vallotta, a legfontosabb, hogy a kemény melót bele kell tenni, mert csak úgy lesz eredmény”. Varga János ezek után egy kristályvázát vehetett át Németh Szilárdtól és Schmitt Páltól.

A folytatásban a birkózó-világbajnokság került a fókuszba. Németh Szilárd arról beszélt, hogy a szervezés nagyon kemény, de felemelő munka volt, és eredményesen zárult, hiszen Nenad Lalović, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke szerint „minden idők legnagyobb, legsikeresebb és legjobb vb-je” zajlott a magyar fővárosban. A szervezés mellett a magyar csapat eredményei is kiemelkedőek voltak, egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem volt a mérleg, illetve négy ötödik hely. Az MBSZ most azonban nem csupán a pontszerzőknek, hanem a csapat valamennyi versenyzőjének, edzőiknek, illetve a felkészülésben részt vett csapat tagjainak is megköszönte a munkáját, emlékplakettet és emlékérmeket adott át nekik.

Az érmesek és ötödikek most vehették át az eredményeikért járó pénzjutalmat jelképező „óriáscsekket”. A világbajnok Bácsi Péter (kötöttfogás, 82 kg) 8, az ezüstérmes Korpási Bálint (72 kg) és Lőrincz Tamás (77 kg) 4-4, míg a bronzérmes Barka Emese (57 kg) 3 millió forintot kap, az ötödik Sastin Marianna (62 kg), Németh Zsanett (76 kg), Olejnik Pavlo (szabadfogás, 97 kg) és Kiss Balázs (97 kg) pedig 1-1 milliót.