2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Hamiltoné a búcsúszagú szezonzáró

Önmagához képest eseménydús futammal szolgált a Formula–1-es szezon utolsó állomása, az Abu-dzabi Nagydíj, amelyre egészen meglepő módon még az eső is megérkezett, s amely végül Lewis Hamilton győzelmével zárult.

A hétvége talán legszórakoztatóbb jelenete azonban még a rajt előtt történt, amikor a színész Will Smith meglátogatta barátját, Hamiltont a garázsban, hamarosan pedig egy filmszerű jelenet került fel róluk az internetre, azt játsszák el, hogy Smith egy székhez kötözte a brit pilótát, mivel ő maga szerette volna vezetni a Mercedesét. „Én is fekete vagyok, te is fekete vagy, senki nem fogja kiszúrni a különbséget!” – hangzott a legendás színész mondata a jelenetben, amelyben egyébként Hamilton is hitelesen alakít.

A valóságban persze Hamilton ott volt a rajtrács első helyén, és végül könnyedén meg is nyerte a szezonzárót, s bár egy korai bokszkiállással némi kockázatot vállalt, gumijai kitartottak a leintésig. Mögötte Sebastian Vettel és Max Verstappen érkezett a célba, miután mindketten áthámozták magukat a futam második felében autójával szenvedő Valtteri Bottason – ennek következtében pedig a másik finn, Kimi Räikkönen megőrizte az év végi harmadik helyet a bajnoki tabellán, annak ellenére is, hogy a verseny elején megállt alatta a Ferrari.

Több pilóta is csapatot vált vagy távozik a rajtrácsról a következő szezon előtt, így a hétvégét a szokásosnál is jobban átjárta a búcsúhangulat, noha az érintett pilóták egyike sem tudott igazán szép eredménnyel elköszönni. A Sauberhez távozó Räikkönen és a Red Bullhoz átnyergelő Pierre Gasly is kiesett, a Renault-ra váltó Daniel Ricciardo a 4. helyen befutva ezúttal is lemaradt a dobogóról, az egész F1-et maga mögött hagyó Fernando Alonso pedig csak a 11. lett.

A futam különlegességét egyrészt a táv felénél megérkező enyhébb eső jelentette, ami az Arab-félszigeten igencsak ritka, ám a sötétedés után is magas hőmérséklet miatt nem volt különösebb hatása a pilótákra. A másik emlékezetes pillanat a rajt utáni nagy baleset, amikor Romain Grosjean és Nico Hülkenberg ütközése szaltóba küldte a Renault-t, amely végül fejtetőre állva ért földet, s bár a pilóták fejét védő halo miatt kicsit körülményes volt a kiszabadítása, végül a német épségben megúszta a történteket.

Ezzel lezárult a Hamilton és a Mercedes újabb bajnoki címét hozó szezon, a folytatás 2019. március 17-én jön majd az Ausztrál Nagydíjjal, amelyre már csak 112 napot kell várni.

Az Abu-dzabi Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:39:40,382, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +2,5 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +12,7, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +15,3, 5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +47,9, 6. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +72,5, 7. Charles Leclerc (monacói, Sauber) +90,7, 8. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +91,2, 9. Romain Grosjean (francia, Haas) +1 kör, 10. Kevin Magnussen (dán, Haas) +1 kör stb.

A világbajnokság végeredménye, pilóták: 1. Hamilton 408 pont, 2. Vettel 320, 3. Räikkönen 251, 4. Verstappen 249, 5. Bottas 247, 6. Ricciardo 170, 7. Hülkenberg 69, 8. Pérez 62, 9. Magnussen 56, 10. Sainz 53, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 655 pont, 2. Ferrari 571, 3. Red Bull 419, 4. Renault 122, 5. Haas 93, 6. McLaren 62, 7. Force India 52, 8. Sauber 48, 9. Toro Rosso 33, 10. Williams 7.