2024. április 19., péntek

Leendő mexikói belügyminiszter: nincs megállapodás az Egyesült Államokkal a menedékkérőkkel kapcsolatosan

Semmiféle megállapodás nincs Mexikó hamarosan hivatalba lépő vezetése és az Egyesült Államok kormánya között a menedékkérőkkel kapcsolatosan - jelentette be a leendő mexikói belügyminiszter szombaton.

Olga Sánchez Cordero közleményben hangsúlyozta: jövendő kormányának nincs olyan terve, hogy Mexikó "harmadik biztonságos országgá" minősüljön.
A politikus azzal kapcsolatban tette ezt a nyilatkozatot, hogy korábban a The Washington Post című amerikai lap azt írta: a december elsején hivatalba lépő kormány beleegyezett abba, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya úgy alakítsa át az Egyesült Államok menekültügyi rendszerét, hogy a menedékkérelmet beadóknak Mexikóban kelljen kivárniuk beadványuk elbírálását.
A lap szerint López Obrador leendő külügyminisztere a héten Houstonban találkozott többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és Kirstjen Nielsennel, a washingtoni belbiztonsági minisztérium vezetőjével, és ott öntötték formába a változtatást rendező megállapodást.
A lap ráadásul Sánchezt is idézte, aki eszerint maga is megerősítette az ilyen jellegű megegyezés meglétét, igaz, csak rövid távú megoldásként. "Közepes és hosszú távon az a megoldás, ha az emberek nem vándorolnak. Mexikó tárt karokkal fogad mindenkit, de képzeljék csak el, hogy ha egymás után jönnek a karavánok, akkor az idővel nekünk is problémát jelent majd" - mondta Sánchez Cordero a The Washington Post szerint.
Későbbi közleményében a leendő belügyminiszter viszont úgy fogalmazott: "Mi nem tudunk semmiféle egyezményt, megállapodást kötni, mert (egyelőre) nem vagyunk kormány, a jövőben viszont lesz tere a sokkal aktívabb és rugalmasabb együttműködésnek" - mondta.
Donald Trump hosszú ideje szeretné megváltoztatni a jelenlegi rendszert, amelyet ő csak az elfogás és elengedés rendszerének nevez, vagyis, hogy a határsértőket elfogják, akik ezután menedékkérelmet adnak be, majd elengedik őket, és az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják.
Trump szeretné feltartóztatni az Egyesült Államok felé igyekvő több ezer fős karavánt. Kormánya azt is elrendelte, hogy ne adhasson be menedékkérelmet az, aki illegálisan lépi át az ország déli határát, ám ezt a rendelkezést egyelőre felfüggesztette egy amerikai bíróság.